Een boom in je tuin? Alles wat je erover moet weten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Appelboom
Algemeen

Een boom in je tuin? Alles wat je erover moet weten

In de dagelijkse praktijk komen we het vaak tegen: tuineigenaren die liever geen boom in hun tuin willen hebben. Ze zien gelijk allerlei potentiële problemen. Bomen die het zonlicht wegnemen, burenruzies en hoge kosten voor het onderhoud. Op zich niet zo vreemd, want wie kent er geen verhalen van kleine boompjes die binnen enkele jaren de tuin ontgroeiden?

Toch is een boom van onschatbare waarde voor een tuin. Sterker nog, eigenlijk zou iedere tuin minimaal één boom moeten hebben. Waarom? Dat gaan we je in dit artikel vertellen.

De voordelen van bomen in je tuin

Om te beginnen produceren bomen zuurstof. Dit lijkt een open deur, maar in een stadstuin in de Randstad is dit geen overbodige luxe. Bovendien haalt een boom CO2 uit de lucht en vangt hij fijnstof af, zodat je leefomgeving erop vooruit gaat.

Daarnaast geeft een boom sfeer en kleur aan je tuin. Denk eens aan de mooie herfstkleuren van de bladeren in het najaar. Mooie bloemen van de sierkers in het vroege voorjaar. En mooi gevormde vruchtjes of zoemende bijen in de zomer!

En ook dieren zijn gek op bomen. Vogels maken hun nesten in bomen en vinden er een schuilplaats tegen slecht weer en andere gevaren. Kortom, een boom zorgt voor een gezondere leefomgeving, sfeer en brengt de natuur dichtbij je huis!

Wil je meer weten over de toegevoegde waarde van bomen? Lees dan ook ons artikel ‘Hoe duurzaam is jouw tuin?

Zo kies je de juiste boom

We horen je nu denken “oké, maar welke boom moet ik dan kopen?”. Om deze vraag voor jezelf te beantwoorden, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van een boom en wat jouw wensen zijn.

Beantwoord daarom de volgende vragen voor jezelf:

  • Welke sierwaarde wil je graag zien? Wil je mooi gevormde bladeren? Welke kleur bloemen en/of bladeren wil je? Moeten er vruchten in de boom zitten?
  • Wanneer moet de boom bloeien?
  • Hoe breed en hoog mag de boom maximaal worden als hij volwassen is? Heb je een kleine tuin? Kies dan voor een boom die klein blijft.
  • Wil je een boom om iets uit het zicht te halen of om iets te camoufleren? Of wil je een schaduwplekje in de tuin? Is dat laatste het geval, dan is een dakboom bijvoorbeeld een goede keuze.
  • Welke sfeer wil je in de tuin? Strak of juist losjes en natuurlijk? Een strak geschoren vormboom past goed in een strak vormgegeven tuin. Een meerstammige boom past beter in een natuurlijke tuin.
  • Welke vorm moet de boom hebben? Dit kan te maken hebben met het doel dat je met de boom hebt. Als je een hoge gevel van een gebouw niet meer wil zien, is het handig om een hogere, zuilvormige boom te planten. Deze wordt wel hoog genoeg, maar blijft relatief smal. Wil je de overkapping van de buren liever niet zien? Dan is een lage brede boom een goede keus.
  • Hoeveel waarde heeft de boom voor de stadsnatuur? Is de boom goed voor vlinders, bijen, vogels of voor andere dieren?
  • Moet de boom het hele jaar door groen blijven? Kies dan voor een groenblijvende boom.

Door de bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden, wordt het kiezen van de juiste boom voor in je tuin een stuk gemakkelijker. Kom je er toch niet helemaal uit? Vraag dan een hovenier om boomadvies.

Meer informatie over bomen voor in je tuin

Met dit artikel hopen we je geïnspireerd te hebben om minimaal één boom in je tuin te planten en je op weg te hebben geholpen bij het kiezen van een boom die bij je past. Wil je meer weten over bomen in de tuin? Kijk dan eens op de volgende websites:

Dit artikel is geschreven door Dionysios Sofronas.
Ambassadeur leefbare stad, tuinontwerper, ecologisch hovenier en groene inspirator.
www.aardoomhoveniers.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee