Hoe duurzaam is jouw tuin? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Duurzame tuin
Tuin

Hoe duurzaam is jouw tuin?

De tem ‘duurzame tuin’ roept nogal eens vraagtekens op. Want wat is een duurzame tuin eigenlijk? Is dat een tuin met tegels die jarenlang mooi blijven en niet verzakken? Is het een strak aangelegde tuin met veel beplanting of juist een verwilderde tuin waar de natuur de vrije hand heeft?

In dit artikel vertellen we wat wij onder een duurzame tuin verstaan. Ook delen we diverse praktische tips met je die je kunt toepassen om jouw tuin te verduurzamen.

Een duurzame tuin begint met een goed tuinontwerp

De randvoorwaarden voor een duurzame tuin worden gecreëerd door in het ontwerp van je tuin met een aantal zaken rekening te houden. Dit betekent dat je rekening houdt met de aanwezigheid van water, biodiversiteit, duurzame materialen, planten voor vogels en insecten en de onderlinge verhoudingen tussen deze verschillende onderdelen.

Een tuin waarin deze aspecten op elkaar zijn afgestemd, is naar onze mening een duurzame tuin.

Met de volgende tips kun je alvast een aantal stappen nemen om je eigen tuin duurzamer in te richten.

Praktische tips voor een duurzame tuin

  • Denk na over de verhouding tussen verharding en beplanting. Zorg er in ieder geval voor dat er een aantal stukken grond zijn beplant, zodat regenwater kan weglopen.
  • Zorg voor middelen om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld door een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Het opgevangen water kun je gebruiken om de planten water te geven.
  • Overweeg om een vijver of waterelement in het tuinontwerp mee te nemen, zodat vogels en vlinders water kunnen drinken of een badje kunnen nemen.
  • Houd bij het kiezen van de beplanting rekening met de behoefte van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan nectarplanten voor bijen en vlinders en kies voor bladrijke struiken waarin egels zich kunnen verschuilen.
  • Maak je tuin extra aantrekkelijk voor de natuur met vogelhuisjes en insectenhotels. Zorg er vervolgens voor dat je tuin toegankelijk is voor dieren, door passeermogelijkheden in schuttingen en afscheidingen aan te brengen.
  • Denk ook aan je eigen behoeften en plant eetbaar groen in je tuin. Bijvoorbeeld een fruitboom, tuinkruiden en groenten.

Vergeet de boom niet

Het is belangrijk dat je minimaal 1 boom in de tuin plant. Bomen zijn namelijk van grote waarde voor je tuin, omdat ze:

  • Voor evenwicht zorgen in de verhoudingen van je tuin.
  • Bescherming bieden tegen weersinvloeden, zoals wind en felle zon.
  • Financieel voordeel opleveren. Uit onderzoek is gebleken dat woningen een hogere verkoopwaarde hebben, wanneer er bomen in de directe omgeving staan.
  • Met hun bladkleuren en bloemen positieve energie aan de omgeving geven.
  • Een voedingsbron voor dieren zijn (ze geven bessen, nootjes enzovoorts).
  • Met afgevallen bladeren voor de basis van een gezonde bodem zorgen. De bladeren zijn overigens ook schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren.
  • De luchtkwaliteit verbeteren, bomen absorberen fijnstof en zuiveren de lucht.

Naast het planten van bomen en het toepassen van de praktische tips die we je zojuist hebben gegeven, zijn er op het gebied van duurzaamheid nog veel meer aspecten om bij het ontwerpen van je tuin rekening mee te houden.

Wil je zeker weten dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet? Schakel dan een professionele hovenier in voor het laten maken van een tuinontwerp.

Goede tuingrond is de basis van een duurzame tuin

Een goed ontworpen tuin komt alleen mooi tot bloei indien de tuingrond in goede conditie verkeert. Gezonde tuingrond bevat volop bodemleven. Van microscopisch kleine organismen tot grotere bodemdieren zoals wormen, muizen, mollen, slakken enzovoorts.

Natuurlijk zie je sommige dieren liever niet in de tuin, terwijl ze vaak wel nuttig zijn. Datzelfde geldt voor bepaalde bodemschimmels die planten beter laten groeien.

Goede tuingrond is de basis voor een gezonde en duurzame tuin. Hoe je een gezonde bodem kunt krijgen, kun je lezen in een eerder geplaatst artikel over tuingrond.

Meer inspiratie nodig?

Met de praktische tips uit dit artikel hebben we je willen inspireren om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je tuin. Wil je meer weten, dan kun je ter inspiratie de volgende websites bezoeken:

Dit artikel is geschreven door Dionysios Sofronas.
Ambassadeur leefbare stad, tuinontwerper, ecologisch hovenier en groene inspirator.
www.aardoomhoveniers.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee