Het belang van gezonde tuingrond - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuingrond
Tuin

Het belang van gezonde tuingrond

Gezonde tuingrond is een belangrijke randvoorwaarde voor een mooie tuin. Is de bodem in je tuin niet optimaal? Dan is het belangrijk om de tuingrond te verbeteren. Hoe je dat kunt doen vertellen we je straks. Eerst willen we even stilstaan bij de vraag waarom gezonde tuingrond belangrijk is.

Waarom is gezonde tuingrond belangrijk?

De beplanting die je in je tuin ziet staan, is in werkelijkheid veel groter. Wat je boven het grondoppervlakte ziet groeien, is in ongeveer dezelfde hoeveelheid onder de grond aanwezig. Maar dan in de vorm van wortels.

Tuingrond bevat daardoor veel leven, wellicht zelfs meer dan boven de grond. Maar dat is alleen het geval bij een gezonde bodem. Wanneer de bodem van je tuin in slechte conditie verkeerd, zul je dat onder andere opmerken doordat:

  • Bomen en planten niet goed groeien
  • Regenwater op het grondoppervlak blijft liggen
  • De tuingrond lastig te bewerken is
  • Er meer mos dan gras in het gazon groeit
  • Planten gevoelig zijn voor ziektes

Al dit soort tuinproblemen voorkom je door voor een gezonde bodem te zorgen. Wil je dus een mooie tuin? Dan weet je wat je te doen staat: zorgen dat de tuingrond in goede conditie verkeerd.

Waaraan moet gezonde tuingrond voldoen?

Wil je een gezonde bodem in je tuin, dan zijn er 3 belangrijke zaken die je voor elkaar moet krijgen. Als eerste is het belangrijk om de tuingrond luchtig te maken. Ten tweede is het van belang dat de grond regenwater doorlaat en ten derde, dat de grond voldoende water vasthoudt voor de beplanting.

Deze 3 zaken leveren met name in de Randstad een probleem op. Dit gedeelte van het land bevat namelijk veel zware kleigrond. Kleigrond is allesbehalve luchtig en laat slecht water door. De ideale combinatie voor allerlei tuinproblemen.

Tips voor het verbeteren van de tuingrond

Gelukkig kun je diverse maatregelen nemen om de conditie van je tuingrond te verbeteren. In de basis is het zelfs niet eens zo heel ingewikkeld.

Om te beginnen kun je de bovenste laag van de tuingrond (zo’n 20 centimeter) omspitten. Vervolgens breng je hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan. Let daarbij op de kwaliteit van de compost.

Vaak wordt compost gratis of tegen een lage prijs aangeboden. Dergelijke compost is meestal van lage kwaliteit en kun je beter niet gebruiken. Ook is het af te raden om GFT compost te gebruiken. Ons advies is om voor compost te kiezen die goed is uitgecomposteerd. Hoveniers kunnen je hierover adviseren.

Laat de natuur zijn gang gaan

Naast de maatregelen die je zelf kunt nemen om de kwaliteit van de tuingrond te verbeteren, is het van belang dat je de natuur zijn gang laat gaan.

Dat betekent dat je afgevallen bladeren en afgestorven plantenresten laat liggen. Dergelijk ‘afval’ is een voedselbron voor wormen, die op hun beurt een bijdrage leveren aan het verbeteren van de bodem in je tuin.

De poep van de wormen is namelijk een voedselbron voor allerlei micro-organismen, die op hun beurt voor voedingsstoffen voor de beplanting zorgen.

Je ziet, de natuur is zo ingericht dat het zelfredzaam is. Creëer daarom de voorwaarden voor gezonde tuingrond door de grond om te spitten en van compost te voorzien en laat de natuur daarna zijn gang gaan. Je zult zien dat je tuin er mooier van wordt!

Dit artikel is geschreven door Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers.
Ambassadeur leefbare stad, tuinontwerper, ecologisch hovenier en groene inspirator.

Meer lezen

Eén reactie op “Het belang van gezonde tuingrond”

  1. Emma de Graaf schreef:

    Bedankt voor het interessante artikel over het belang van gezonde tuingrond. Ik woon in een appartementencomplex met een VvE, we delen een gezamenlijke tuin. De tuin heeft binnenkort groot onderhoud nodig, dus we zijn op zoek naar een hovenier voor VvE onderhoud. We zullen zeker aangeven dat de bovenste laag van de grond omgespit mag worden, het is goed om te weten dat ongeveer 20 centimeter grond omgespit moet worden om een gezondere grond te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee