Op deze manier herken je duurzaam bedtextiel - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
duurzaam bedtextiel
Slaapkamer

Op deze manier herken je duurzaam bedtextiel

Huishoudens zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om hun manier van leven te verduurzamen. Duurzaamheid kent hierbij verschillende vormen. Denk aan het investeren in zonnepanelen, het opvangen van regenwater in de tuin en bijvoorbeeld het verlagen van de temperatuur op de thermostaat.

Duurzaamheid zit echter ook in de bewuste keuze voor duurzame kleding, duurzame apparatuur en duurzaam bedtextiel. Hoe herken je duurzaam bedtextiel? Wat zijn de certificeringen die hier vaak voor worden gebruikt? Deze vragen én meer hebben wij gesteld aan Mitch Huijer, één van de oprichters van bedtextiel specialist Huijer.nl. De vragen en antwoorden hebben wij hieronder uiteengezet.

Kijk naar het OEKO-TEX certificaat bij producten 

De makkelijkste manier om duurzaam bedtextiel te herkennen, is het bestuderen van de certificeringen waarover deze producten beschikken. Een voorbeeld van zo’n certificering is OEKO-TEX Standard 100.

Het is een gezondheidskeurmerk, specifiek bedoeld voor textiel. Je vindt het echter niet alleen op bedtextiel, maar bijvoorbeeld ook op kleding. Het beddengoed die over deze certificering beschikt bevat volgens Huijer.nl geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

In sommige gevallen kom je het OEKO-TEX Made in Green label tegen. In dit geval bevat het beddengoed niet alleen geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid; ook worden voor dit label aanvullende eisen gesteld op het gebied van het milieu en de arbeidsomstandigheden van werknemers bij de productie van het bedtextiel.

Je kunt op de website Huijer.nl uitgebreide informatie vinden over de verschillende certificeringen van duurzaam beddengoed. Hierdoor ben je er altijd van verzekerd beddengoed in huis te halen die voldoet aan jouw wensen.

Let op de gebruikte materialen bij het vergelijken van bedtextiel 

Een ander aspect op basis waarvan duurzaam bedtextiel te herkennen valt, is het materiaal waarvan een dekbedovertrek of bijvoorbeeld kussensloop gemaakt is. Onder meer bamboe is een erg duurzaam materiaal.

Daarbij biedt bamboe het voordeel dat dit luchtig en zacht is. Veel mensen gebruiken een bamboe dekbedovertrek in de zomermaanden. Ook polyester dekbedovertrekken en kussenslopen zijn duurzaam. Een derde optie bij de bewuste keuze voor duurzaam bedtextiel is een product van twill katoen.

Huijer.nl: “Duurzaambedtextiel tussen 10-15% duurder”

Kijk tot slot naar de prijs van het beddengoed. Voor duurzaam bedtextiel geldt in de basis dat dit wat duurder is, dan producten van goedkope materialen of producten die onder zeer slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn. Uit een analyse van Huijer.nl is gebleken dat duurzaam bedtextiel gemiddeld 10 tot 15 procent duurder is.

Goedkoop is vaak duurkoop bij bedtextiel; op termijn ben je goedkoper uit met duurzame producten! Niet alleen moet het goedkope bedtextiel veel sneller vervangen worden; ook is het comfort minder, wat een negatieve impact kan hebben op je nachtrust. Een goede nachtrust is cruciaal om gedurende de dag te kunnen presteren. Voldoende reden om wat meer te betalen voor duurzame dekbedovertrekken, kussenslopen en bedspreien.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee