6 typen zitbankbekledingen: welke past het best bij jou? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zitbank bekleding
Styling

6 typen zitbankbekledingen: welke past het best bij jou?

Zitbanken zijn te verkrijgen in allerlei verschillende type bekledingen. Maar het soort bekleding dat voor het éne huishouden het meest ideaal is, zou voor het àndere huishouden juist een regelrechte ramp betekenen.

Check hieronder snel 6 populaire bekledingen waarin je zitbanken kunt krijgen, en vind uit welke bekleding het beste bij jouw levensstijl past!

1. Leer: karaktervolle uitstraling, en gemakkelijk te reinigen

Zoek je een bank die gemakkelijk schoon te maken is en die lang meegaat? Dan is een leren bank een uitstekende keuze. Leren banken zijn vanwege hun vlekbestendigheid vaak een favoriete keuze van mensen die in een huis wonen waar veel kinderen rondrennen en vele feestjes gegeven worden.

Schrikken leren banken jou juist eerder af vanwege hun vaak non-classy en goedkope uitstraling? Dan raden we je aan om het eens te zoeken in de tegenovergestelde hoek, namelijk die van de Chesterfield meubelen. Deze leren banken hebben juist een hele rijke en klassieke uitstraling, en veranderen je woonkamer in een statige en warme ruimte met klasse en aanzien.

Wat een leren bank zo karaktervol maakt, is dat het leer na verloop van tijd een meer doorleefd en intrigerend uiterlijk krijgt. Waar andere banken na verloop van tijd er steeds ouder en afgeleefder uit beginnen te zien, krijgt een leren bank na verloop van tijd juist een echte personality.

Wat wel een nadeel is van leer, is dat leer vrij gevoelig voor krassen is. En ook kunnen er scheuren ontstaan wanneer de vochtigheidsgraad in de kamer veel schommelt. Maar denk je dat dit bij jou thuis allemaal geen probleem is, dan zijn leren banken absoluut een uitstekende keuze.

2. Linnen: krachtige uitstraling, sterk, ruw en duurzaam

Linnen is een stevig textiel die desondanks toch een luxe uitstraling heeft. Deze combinatie maakt het een benijdenswaardige materiaalkeuze voor een bank.

Een ander groot voordeel is, is dat het een duurzamere stof is, dan dat katoen dat bijvoorbeeld is. De vezel van linnen is namelijk dikker en vaak ook langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterker dan katoen en daardoor langer houdbaar. Ook is linnen vaak minder strak geweven dan katoen, dit maakt linnen een stuk elastischer, wat nog eens extra bijdraagt aan de duurzaamheid van de stof.

Linnen is echter wel eerder geschikt voor woningen met volwassen bewoners dan voor gezinnen met huisdieren of jonge kinderen. De reden hiervoor is dat linnen ondanks de stevigheid, niet altijd even goed weet stand te houden als er te lang teveel druk op wordt uitgeoefend. Dit geldt nog eens extra voor het soort linnen stoffen dat gemaakt is van losse weefsels.

Ook kun je met de lichtere kleuren wel eens problemen ervaren als het gaat om het vlekvrij houden van de bank. Bovendien zijn linnen banken niet altijd goed kreukvrij te houden.

Leef jij echter in een rustig en geordend huishouden, dan doe je jezelf een groot plezier met een linnen bank vanwege diens duurzaamheid en de luxe en warme uitstraling.

3. (Biologisch) Katoen: huiselijk gevoel, luchtig en duurzaam

Qua uitstraling is katoen goed te vergelijken met linnen. Net als linnen is katoen ook een luchtige en duurzame stof. Maar nog meer dan linnen, heeft katoen moeite met het goed standhouden in ruimtes waar veel mensen op constante basis komen. En ook al kun je ervoor kiezen om katoenen banken te laten behandelen met vlekbestendige middelen, dan nog is het niet altijd mogelijk om alle vlekken te vermijden.

Wil je heel terecht toch wel graag gaan voor katoen vanwege de warme en huiselijke uitstraling, ook al heb jij toch een druk bezocht huis, dan is het een goed idee om eens te kijken naar denim- of canvas bankbekledingen. Ook dit is in essentie katoen, maar door de manier van bewerking zijn deze katoenen stoffen wel een heel stuk steviger. Kies voor de duurzaamheid wel voor biologisch katoen, want normaal katoen is niet duurzaam.

bank

4. Wol: warme uitstraling, duurzaam en kreukt niet

Wol en wolmengsels zijn ideale materialen omdat ze duurzaam en warm zijn. Vooral als je kinderen hebt, zijn wollen zitbankbekledingen een ideale keuze! De stof geeft een heel warm en huiselijk gevoel wat maakt dat kinderen het altijd heerlijk zullen vinden om zich lekker tegen je aan op te krullen op de bank.

Daarnaast is wol ook een stuk gemakkelijker schoon te maken wanneer er gemorst wordt of vlekken worden gemaakt, dan dat het geval is met katoen en linnen. En als je er met de stofzuiger overheen gaat, verwijder je heel simpel eventueel aanwezig stof.

Woon je in een warm klimaat, dan is wol niet een ideale keuze, omdat hij warmte vasthoudt. Maar woon je in Nederland en wil je warmte en gezelligheid toevoegen aan je woonkamer en graag je energierekening zo laag mogelijk houden, ga voor een met wol beklede bank!

5. Suède: glamour uitstraling, met meer onderhoud

Voeg je graag wat glamour toe aan je woonkamer, dan is een suède bank een hele goede keuze. Hoewel deze bekledingsstof een lust voor het oog kan zijn, vergt het meer aandacht en onderhoud. Hoewel het een relatief duurzaam materiaal is, kan het vrij snel vuil worden als je je huis deelt met huisdieren. Als je echter iemand bent die het heerlijk vindt om regelmatig lekker even fris de poetsdoek door het huis te halen, inclusief over de bank heen, dan is een suède zitbank een ideale metgezel in je huis.

6. Fluweel: pure luxe, makkelijk te onderhouden

Staat high-fashion bij jou hoog op de wensenlijst, ga dan voor een fluwelen bank. Want als er iets is dat het luxe leven goed vertegenwoordigt, dan is het wel een weelderige bank als deze. Dit zachte materiaal met textuur straalt pure luxe uit en weet hierdoor je interieur in een handomdraai te upgraden qua uitstraling.

Hoewel het lijkt alsof een luxe materiaal meer onderhoud vergt, is fluweel relatief gemakkelijk te onderhouden. Fluweel wordt niet zo snel vies omdat dit type stof minder vocht en vuil opneemt dan andere stoffen. Vooral als je honden of katten hebt, kun je je hart ophalen, want doordat fluweel zo zacht is, nodigt dit hen minder snel uit tot het openkrabben van de bank. Ook is het heel makkelijk om honden-en kattenharen te verwijderen uit een fluwelen bank met een kleefroller.

Bovendien is fluweel goed bestand tegen dagelijkse slijtage. Fluwelen banken zijn hierdoor een handige aanwinst in druk bezochte huizen.

Wat door sommige mensen als nadeel wordt gezien van fluwelen banken is wat men het zogenoemde ‘shading’ effect noemt. Als je over de stof veegt, dan kan dit voor een bepaalde kleurverandering zorgen op die specifieke plek doordat je de kleine haartjes van de stof een andere kant opstrijkt waardoor het licht hier op een andere manier op valt. Zo kan het gebeuren dat er een licht- en donker effect op de bank ontstaat als je na een poosje zitten op de bank er weer van opstaat. Houd jij juist van dit speelse effect, dan is een fluwelen bank ideaal voor jou!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee