Modekleuren voor het terras
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Binnen

Modekleuren voor het terras

Dat kleur een belangrijke rol speelt in mijn leven en dat van collega-bladenmakers, mag geen verrassing heten. We hebben allemaal onze lievelingskleur of kleuren, want waarom zou je er maar één mogen hebben. Blauw wordt veel genoemd als favoriet, maar hebben we het dan over heel licht hemelsblauw of diep fluwelig paarsblauw: het is nogal een verschil, het ene blauw is het andere niet.

Als eerste wordt een ‘nieuwe’ kleur gesignaleerd in de mode. Opeens hangen de winkels vol met groene vestjes, jurken en broeken. Het seizoen erna zien we die kleur dan vaak ook terug in spullen voor het interieur, groot of klein, als kandelaar of driezitsbank.

Moet je daaraan meedoen?  Nee, gelukkig niet zeg. Wordt je er door beïnvloed?  Ja, als ik voor mezelf spreek, toch wel. Niet dat ik elk jaar mijn complete garderobe, interieur en tuin omgooi. Dat zou ik niet eens willen. Ik heb spullen waar ik te zeer aan gehecht ben en die nooit bij de kringloop, laat staan in de vuilnisbak zullen belanden. Zeg nooit nooit, dat is waar. Soms kan je opeens heel erg op iets uitgekeken zijn.

De tuin is geen voorloper als het op modekleuren aankomt. Dat groen afgelopen jaar nou toevallig de modekleur was, daar hoefde je in de tuin niet zoveel mee te doen, die was al groen. Maar geel, roze, wit of paars bloeiende vaste planten: ik ken niet veel mensen die om de zoveel tijd hun hele blauwe border leeghalen, om hem vervolgens compleet in roze tinten weer in te –laten- planten. Toch zijn er binnen bloemkleuren ook wel degelijk trends, denk bijvoorbeeld aan de donker paarsrode kleur voor zowel blad als bloem, die je vorig jaar in tuincentra veel zag.

Op het terras kun je wel meedoen met de trends: losse potten met bloemen in de trendkleur, nieuwe kussens op de tuinbank, misschien wel een nieuw kleurtje op de buitenkast, dan zit je er toch weer modieus bij. Zelf hou ik het meest van neutrale kleuren, wit, zwart, enne.. groen! Ik mijn tuin zal je geen felgele bloempot zien, hoewel ik er wel erg van kan genieten om al  dat vrolijks in ons tijdschrift te zetten.

Volgens Pantone, dat is het kleursysteem waar vormgevers mee werken, wordt de kleur van 2014 ‘Radiant Orchid’. Een lila-roze tint, waarin ook veel bloemen bloeien. Niet te zoet en niet te fel. Pantone heeft zelf een productlijn, misschien wel bekend van de bloempotten die we vorig jaar in Home and Garden hebben laten zien. Jammer genoeg nog niet in Radiant Orchid, maar een orchidee in die kleur zou mooi staan in zo’n grijze pot die wel in de collectie zit. Verffabrikant Flexa koos voor 2014 voor een totaal andere kleur:’Teal’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een wat vergrijsd blauwgroene tint, mooi, voor de tuintafel bijvoorbeeld.

De twee uitverkoren kleuren van 2014 zijn ook mooi te combineren, maar maak het niet te bont. Een paar kleur-accenten bij een neutrale basis van grijzen, houttinten, zwart en wit zijn het mooist.

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee