Matte muurverf in je huis. Wanneer kies je daar nu voor? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
matte verf
Huis

Matte muurverf in je huis. Wanneer kies je daar nu voor?

Matte verf heeft vele voordelen in het interieur van je huis. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij. Er zit ook een nadeel aan matte verf. Die vind je onderaan.

1. Voordeel: Matte verf verbergt imperfecties in je muur

Matte verf is je beste vriend als je in een oud huis woont waar niks meer goed glad en hobbeltjesvrij is. Juist de imperfecties geven een oud huis zijn charme. Om die reden moet je juist de imperfecties viéren in je huis, en zéker niet verbergen.

Maar op sommige plaatsen in het huis kunnen deze onregelmatigheden juist ook weer voor de nodige onrust in het oog zorgen, waar je het nèt niet wilt. Als je glansverf zou gebruiken op dit soort ongladde oppervlaktes, dan trek je vaak de aandacht naar bepaalde onregelmatige punten in je muur, die je liever niet wilt. Want juist waar de hobbel zit, weerkaatst vaak het licht. In tegenstelling tot hoogglansafwerkingen absorbéért matte verf juist eerder licht dan dat het licht weerkáátst, waardoor onvolkomenheden uitstekend worden gecamoufleerd.

2. Voordeel: Matte verf zorgt voor een hele sterke kleurdiepte zonder schreeuwerigheid

Doordat er weinig weerkaatsing en weerspiegeling van licht plaatsvindt op de verf vanwege de matheid, komt de kleur van de verf extra krachtig over. Er is immers geen witachtige zweem van het licht die over de verf heen komt. Tegelijkertijd zorgt het soort poederachtige uiterlijk van matte verf er ook weer voor dat héle felle kleuren weer niet tè fel overkomen. Wil je dus echt een diep kleurstatement maken in je kamer zonder dat het te schreeuwerig en te fel overkomt, kies dan voor matte muurverf, bijvoorbeeld die van Sikkens Alpha Projecttex.

3. Voordeel: Matte verf past in elke interieurstijl

Heb je een hele klassieke of landelijke inrichting of juist een heel modern fel gekleurde interieurstijl? Het mooie van matte muurverf is dat het naadloos in elk soort interieur past zonder dat het hey gevoel geeft erg aanwezig te zijn. Het krijtachtige uiterlijk van matte verf verzacht felle kleuren, terwijl rustige basiskleuren juist weer meer warmte, sfeer en karakter krijgen als de verf mat is. Matte verf is in feite de kameleon onder de verfsoorten; wat het type interieurstijl ook is, een matte muurverf past er altijd bij!

4. Voordeel: Matte verf mengt goed en is heel makkelijk aan te brengen.

Matte verf heeft een hoog pigmentgehalte waardoor het een goede dekking biedt, ongeacht de kleurkeuze. Deze goede dekking maakt dat matte muurverf snel en zeer gemakkelijk kan worden aangebracht op de muur. Daarnaast betekent het gebrek aan glans dat matte verf goed gemengd kan worden. Dit resulteert in een altijd gladde en niet afbrekende afwerking.

Doordat matte verf zo makkelijk hanteerbaar is, kun je het in feite op elke manier aanbrengen: met een roller, een kwast of een spuit. Maar een kwast heeft vaak het mooiste effect. In principe kun je als richtlijn aanhouden: hoe lager het glanspercentage in verf, hoe mooier het is als je de kwast gebruikt.

5. Nadeel: Liever geen matte verf in de meest vlekgevoelige ruimtes van je huis

De fluweelzachte afwerking van matte verf maakt het een van de meest populaire keuzes voor binnenmuren. En terecht, matte verf geeft een huis een heel rijk en warm gevoel. Maar, matte verf is helaas wel gevoelig voor vlekken en krassen. Om die reden kun je dus beter niet voor matte verf kiezen in de meest drukbezochte ruimtes van je huis. Heb jij dus een halletje waar je kinderen na hun training op een bankje altijd hun vieze voetbal- of hockeyschoenen uittrappen (soms onbedoeld tegen de muur aanvliegend), gebruik daar dan liever een muurverf die glansrijk is. Ook in kinderkamers kun je beter voor een muurverf gaan met een hoger glansgehalte.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee