Hoe een muur te verven met gebruik van een roller - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Muur verven roller
Interieur

Hoe een muur te verven met gebruik van een roller

Het lijkt heel simpel, het verven van een muur met een roller, en dat is het ook! Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je muurverf op een zo mooi mogelijke wijze op je muur wilt krijgen.

Tip 1: Zoek de juiste roller uit

Voor elk type verf kun je een roller vinden. Over het algemeen genomen kun je rollers in de maat 6 tot 8 mm het beste gebruiken voor hoogglansverf en zijdeglansverf. Rollers in de maat 10 tot 12 mm kunnen worden gebruikt voor zijdeglansverf en matte verf. Heb je een ruwe muur met veel onregelmatigheden en niveauverschillen erin? Dan is het ‘t handigst om voor een roller te kiezen in de maat 20-32 mm.

Tip 2: Zoek de juiste verfbak uit

Verfbakken zijn er te vinden in allerlei soorten en maten. Pak niet zomaar een verfbak mee uit het rek, maar pas eerst even goed of je roller weg echt feilloos erin past. Nog steeds gebeurt het dat mensen in de snelheid even een verfbak in de kar gooien, om er vervolgens pas thuis achter te komen dat hun roller net een paar centimeter te groot is ervoor.

Tip 3: Ontpluis je roller met water

Komt je roller vers uit de verpakking? Zorg dan dat je je roller eerst even goed afspoelt met water om ervoor te zorgen dat alle eventuele pluisjes weg zijn voordat je ermee gaat verven. Het zou zonde zijn als een aantal van deze pluisjes op je mooi strak geverfde muur terecht komen. Laat je roller wel even eerst goed drogen voor je met het verven begint, anders verdun je de verf van de paar allereerste verfstroken.

Tip 4: Giet de verf in het emmergedeelte van je verfbak tot halverwege

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen vaak de neiging hebben om het emmergedeelte van de verfbak helemaal tot aan de rand toe te vullen met verf. Doe dit niet. Als je het emmergedeelte te vol giet, wordt het des te moeilijker om de verf goed af te strijken op het rolgedeelte. Wanneer je je roller niet goed genoeg weet af te strijken, blijft er teveel verf op de roller zitten wat het lastiger maakt om de verf op een mooie gedoseerde manier op de muur aan te brengen.

Tip 5: Dip de roller van de verf tot halverwege in de verf

Wat verven vaak extra leuk maakt, is dat het je helpt je kindertijd te herleven! Maar, hoe verleidelijk het ook is, dip niet je hele roller onder de verf. Als je dat doet dat kan er teveel verf blijven hangen in de zijgaten van de roller. Als je vervolgens met die roller gaat verven, fladdert al deze overtollige verf er uit op je muur, wat het lastiger maakt de verf mooi evenredig te verdelen over de gehele oppervlakte. Dip je roller dus hooguit voor de helft in de verf en rol dan de roller heen en weer op het rolgedeelte van je verfbak. Op deze manier zorg je ervoor dat uiteindelijk de hele roller gehuld is met verf in precies de juiste dosering.

Tip 6: Rol de verf in zigzagpatronen op je muur

Nu kan het echte feest beginnen: je muur verven! Maak met je roller van boven naar beneden grote zigzagpatronen op je muur. Wanneer je je hele muur gehuld hebt in deze zigzagpatronen, begin je weer van voor af aan met het opnieuw aanbrengen van zigzagpatronen. Alleen dit keer zorg je ervoor dat de tweede reeks van zigzagpatronen precies komen te staan op de nog open plekken muur. In feite ga je dus kriskras heen en weer met je roller, net zolang totdat elk leeg stukje muur uiteindelijk volledig gehuld is in muurverf.

Tip 7: Breng nu de verf voor een tweede keer aan in parallelle patronen

Nog voordat de verf van je eerste zigzag-verfsessie begint te drogen, moet je aan de slag met het aanbrengen van de tweede laag. Ditmaal moet de verf in banen van boven naar beneden worden aangebracht. Probeer deze banen zo evenwijdig en parallel als mogelijk naast elkaar aan te brengen.

Tip 8: Dek je roller goed af als je pauze neemt

Moet je tijdens het verven ineens even bellen of naar de wc? Leg dan niet zomaar de roller neer in de open lucht. Dek je roller altijd even snel af met een stuk plastic folie zodat er geen lucht meer bij kan. Ben je helemaal klaar met verven? Spoel dan altijd de verf meteen goed uit voordat je het te drogen legt. Doe je dat niet, dan zal de volgende keer je roller een veel minder mooi resultaat geven tijdens het verven.

Meer lezen

Eén reactie op “Hoe een muur te verven met gebruik van een roller”

  1. Marie de Jonge schreef:

    Goede tip om je verfroller eerst goed af te spoelen voordat je deze gebruikt. Hier had ik nog niet eerder over nagedacht. In het verleden heb ik ook weleens last gehad van pluizen in de verf. Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee