4 fouten die je maakt bij het kiezen van verf - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
verf tips
DIY

4 fouten die je maakt bij het kiezen van verf

Met een frisse verflaag verander je eenvoudig en snel het uiterlijk van een ruimte. Voordat je echter de kwast pakt en begint met het schilderen moet je een belangrijke beslissing nemen: de kleur van de verf. Dit kan alsnog een ontmoedigende taak zijn, er zijn namelijk tig tinten en afwerkingen waar je uit kunt kiezen. Maar met een paar tips in gedachten, zul je beter in staat zijn om je perfecte kleur en afwerking te vinden. Daarom raden we ook aan om de volgende fouten te vermijden als je nieuwe verf koopt!

Geen rekening houden met de verfafwerking

De afwerking van de verf verwijst naar de glans van de verf en hoe dit er precies uitziet. Het varieert over het algemeen van vlak tot hoogglans. Verf die een lagere glans heeft, ziet er mat uit. Vaak wordt dit als muurverf gebruikt. Verf met een hogere glans ziet er glanzender uit, dit wordt juist meestal op kozijnen of houten meubels toegepast. Je moet altijd de afwerking kiezen die bij je stijl past!

Geen rekening houden met bestaand decor

Bij het kiezen van een nieuwe verfkleur moet je letten op de algehele kleurstelling van de ruimte. Hierbij moet je rekening houden met de tint van je huidige inrichting. Je moet namelijk een verfkleur kiezen die past bij je bestaande interieur, anders zul je al je meubels moeten aanpassen nadat je een muur verft. Experts raden je aan om stalen te gebruiken voor het testen van de verf in je kamer.

Geen rekening houden met de ondertonen

Verf is meer dan alleen een kleur. Elke tint heeft namelijk een warme of koele ondertoon. Dit zul je direct zien als je naar diverse kleuren witte verf kijkt tegen een daadwerkelijke witte staal. Er zijn namelijk witte verfkleuren die meer blauw van toon lijken doordat ze een blauwe, paarse of groene ondertoon hebben. Anderen zijn juist geel getint en zijn daardoor warmer, al kunnen ze ook een beige of roze ondertoon hebben.

Haasten in een kleurbeslissing

Als je oog direct op een verfkleur valt, raden experts je aan om de verf niet onmiddellijk te kopen. Je kunt beter een aantal dagen wachten voordat je een beslissing neemt. Dit komt doordat de tint verandert in diverse licht- en weersomstandigheden. Daarnaast ziet een staal er anders uit bij verlichting ten opzichte van daglicht, terwijl de kleur op een zonnige dag ook anders is dan op een bewolkte dag.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee