Wat zijn de verschillen tussen een laminaatvloer en een PVC vloer? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
laminaat pvc vloer
Huis

Wat zijn de verschillen tussen een laminaatvloer en een PVC vloer?

PVC vloeren en laminaatvloeren zijn twee populaire opties voor huiseigenaren die een duurzame, onderhoudsarme vloer willen. Beide vloertypen hebben veel overeenkomsten, zoals hun veelzijdigheid en hun vermogen om op houten vloeren te lijken zonder de nadelen van echte houten vloeren. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen deze twee soorten vloeren. In dit artikel bespreken we deze verschillen in meer detail.

Materiaal

Een PVC vloer is gemaakt van polyvinylchloride, wat een zeer sterk en bijna onverwoestbaar materiaal is, maar toch flexibel is. Hierdoor is de slijtage van deze vloer minimaal en gaat als gevolg een PVC vloer erg lang mee. Dit maakt dat PVC vloeren enorm duurzaam zijn. PVC vloeren zijn echter wel volledig synthetisch en passen wat dat betreft minder goed bij mensen die graag zoveel mogelijk natuurlijke materialen in hun huis willen hebben.

Een laminaatvloer is een stuk natuurlijker. Het is een mix van natuurlijke en synthetische materialen. Een laminaatvloer bestaat uit verschillende lagen, waarvan de toplaag meestal van melaminehars is en de onderste laag van vezelplaat is gemaakt. De tussenliggende lagen kunnen bestaan uit verschillende materialen, zoals papier, folie of textiel. Een veel voorkomende combinatie is een laminaatvloer die deels bestaat uit gerecycled papier en deels bestaat uit een MDF/HDF tussenlaag. De binnenste laag van laminaat betreft in deze combinatie vaak geperst papier. Doordat de onderkant van laminaat van kunststof is en ook de bovenzijde voorzien is van een kunststof beschermlaag, is dit type vloer zeer sterk en geschikt voor intensief gebruik. Uiteraard zijn er verschillende soorten laminaat verkrijgbaar die verschillen in kwaliteit, dikte, formaat en prijs. De kwaliteit van een laminaatvloer bepaalt ook grotendeels de levensduur van de vloer.

Uiterlijk

Beide vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en kunnen er dus heel anders uitzien, afhankelijk van je voorkeuren en het merk dat je kiest.

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in tegelformaat en planken en kunnen er heel realistisch uitzien, met texturen en korrels die lijken op natuurlijke materialen zoals hout of steen.

Laminaatvloeren hebben vaak een houtnerf- of tegelpatroon, maar zijn niet altijd even realistisch als PVC vloeren. Toch kunnen laminaatvloeren de aanblik van natuurlijke materialen zoals hout of steen goed nabootsen, vanwege de grote verscheidenheid van kleuren, patronen en texturen waarin laminaatvloeren geproduceerd kunnen worden.

Hoewel zowel PVC- als laminaatvloeren het uiterlijk van natuurlijke materialen zoals hout of steen goed kunnen evenaren, zijn er enkele verschillen in de manier waarop ze eruit zien en aanvoelen. PVC vloeren hebben meestal een gladder, meer uniform oppervlak, terwijl laminaatvloeren een meer gestructureerd, natuurlijk uitziend oppervlak kunnen hebben.

Installatie

Een ander verschil tussen PVC vloeren en laminaatvloeren is hoe ze geïnstalleerd worden.

PVC vloeren zijn doorgaans dunner dan laminaatvloeren en worden meestal geïnstalleerd door ze rechtstreeks op de ondervloer te lijmen. Laminaatvloeren zijn meestal iets dikker dan PVC vloeren en worden meestal geïnstalleerd als zwevende vloeren, waarbij ze op de ondervloer worden gelegd zonder ze aan de ondervloer te bevestigen.

PVC vloeren kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, waaronder met klikverbindingen, gelijmd of losliggend.

  • Klik PVC vloeren hebben verbindingen die vergelijkbaar zijn met die van laminaatvloeren en zijn relatief eenvoudig te installeren.
  • Lijm PVC vloeren worden vastgelijmd aan de ondervloer, wat een langere installatietijd vereist en mogelijk professionele hulp.
  • Losliggende PVC vloeren zijn niet vastgelijmd aan de ondervloer en zijn dus gemakkelijk te verwijderen en te verplaatsen.

Laminaatvloeren worden meestal geïnstalleerd met behulp van een klikverbindingssysteem, dat relatief eenvoudig is. Desondanks wordt professionele installatie aanbevolen om ervoor te zorgen dat de vloer gelijkmatig en veilig wordt gelegd.

Bij onlinevloerenspecialist.nl kunnen ze je goed adviseren over alle verschillende bevestigingsmogelijkheden die mogelijk zijn bij de specifieke vloer die jij graag zou willen hebben in je huis.

Duurzaamheid

Beide vloertypen zijn zeer duurzaam en kunnen tegen een stootje. PVC vloeren worden echter over het algemeen als iets duurzamer gezien dan laminaatvloeren. Dit komt omdat PVC vloeren waterdicht zijn en beter bestand zijn tegen vocht dan laminaatvloeren.

PVC is bestand tegen water, krassen, vlekken en uv-licht, waardoor het een goede keuze is voor ruimtes met veel verkeer, voor ruimtes die blootgesteld worden aan veel zonlicht, of voor gebieden waar veel gemorst wordt, of waar veel vocht aanwezig is.

Laminaatvloeren zijn vatbaarder voor krassen en vocht en kunnen uitzetten en kromtrekken bij blootstelling aan water wat kan leiden tot beschadiging van de vloer. Ze zijn echter nog steeds sterk genoeg voor gebruik in de meeste huizen en bedrijven.

Onderhoud

Zowel PVC vloeren als laminaatvloeren zijn onderhoudsarm, maar er zijn enkele verschillen in de manier waarop je ze moet onderhouden.

PVC vloeren kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt met een dweil en wat water, terwijl laminaatvloeren gevoeliger zijn voor vocht en alleen met een droge dweil of stofzuiger moeten worden schoongemaakt.

PVC vloeren zijn ook beter bestand tegen vlekken dan laminaatvloeren, waardoor ze gemakkelijker schoon te houden zijn.

Betaalbaarheid

PVC vloeren zijn meestal minder duur dan andere soorten vloeren, zoals hardhout of tegels.

Laminaat is meestal minder duur dan hardhout of tegels, maar het kan duurder zijn dan PVC vloeren.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee