De voor- en nadelen van een PVC-vloer - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
PVC vloer
Huis

De voor- en nadelen van een PVC-vloer

Volgens vloerenspecialist Martijn de Wit heeft de PVC-vloer in de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Vooral het elegante visgraatpatroon is helemaal hot. In dit artikel worden de voor- en nadelen van PVC op het gebied van onderhoud, hygiëne, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, leggen en prijs besproken, zodat je weet of het iets voor jou is.

Onderhoud en hygiëne

Een PVC-vloer vergt weinig onderhoud is is ook nog eens slijtvast. PVC bestaat niet alleen uit PolyVinylChloride, maar ook uit weekmakers, zodat de vloer niet bros is en gemakkelijker kan worden gelegd. Qua onderhoud en hygiëne is het voldoende om regelmatig te stofzuigen en dweilen. Het enige dat kan slijten, is de sterke toplaag, maar dit gebeurt niet snel. De vloer lakken of oliën is niet nodig. Er kunnen krassen ontstaan door bijvoorbeeld steentjes of zand. Dit geldt echter voor alle vloeren. Om dit tegen te gaan, kun je vaker stofzuigen.

Duurzaamheid

Zoals we net al meldden: de PVC-vloer behoeft weinig onderhoud. Het materiaal is immers zo sterk dat er extra garantie op geldt ten opzichte van andere vloeren. Een voordeel van de PVC-vloer ten opzichte van laminaat is dat hij op zichzelf watervast is. Er dient dan wel gebruik te zijn gemaakt van watervaste lijm.

Milieuvriendelijkheid

Qua milieuvriendelijkheid scoort de PVC-vloer redelijk. PVC is plastic en plastic breekt nauwelijks af in de natuur. Hierdoor belanden microplastics in voedselketens en grotere stukken plastic belanden op plekken waar ze ook niet gewenst zijn. Echter, PVC-voeren gaan lang mee en worden ook gerecycled of gemaakt van gerecycled materiaal. Daarnaast werd het materiaal vroeger gemaakt met onder andere schadelijke stoffen. Aangezien dit nu verboden is, komt dit niet meer voor.

PVC-vloer leggen

Een PVC-vloer leggen, is helaas niet weggelegd voor mensen zonder ervaring. Dit kun je dus het beste overlaten aan een professional. De legger moet weten dat er een egale basisvloer nodig is. Een PVC-vloer is vrij dun, waardoor oneffenheden snel zichtbaar zijn. Het is het beste om hem op een ondervloer van beton, zandcement of anhydriet te plaatsen.

Prijs

De prijs van een PVC-vloer ligt over het algemeen tussen dat van een laminaatvloer en een houten vloer.

Wil je meer informatie over de PVC-vloer, klik dan hier!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee