Waar moet je op letten bij het kopen van laminaat? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
laminaat
Tips

Waar moet je op letten bij het kopen van laminaat?

Je geliefde vloer zal ooit een keer vervangen moeten worden. Ook al verzorg en onderhoud je het nog zo goed, uiteindelijk zul je de keuze moeten maken om de vloer te laten vervangen. Misschien ben je er niet blij mee, maar wees niet getreurd: de vervanger zal ook sowieso prachtig staan in je huis! Het kan desondanks een lastige klus worden om te kiezen voor een nieuwe vloer, er zijn namelijk zoveel goede opties tegenwoordig, waaronder PVC en laminaat. Met laminaat kun je gelukkig nooit de mist in gaan, zo’n vloer biedt tal van voordelen! Wil je daarom een laminaat vloer kopen? Houd dan rekening met deze factoren!

V-groef

Als je al hebt bepaald dat je gaat voor laminaat dan zul je nog een keuze moeten maken: met of zonder een V-groef. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, je moet dus echt bepalen op basis van je eigen voorkeuren. Bij laminaat met een V-groef zit er een smalle v-vormige groef tussen de planken. Zonder V-groef sluiten de planken naadloos op elkaar aan. Laminaat met een V-groef zal bijvoorbeeld voor een extra dimensie zorgen in je interieur doordat het lijkt alsof de vloer bestaat uit losse planken die daadwerkelijk van hout zijn gemaakt, wat dus niet het geval is. Laminaat zonder groef heeft juist een egale look, wat bijvoorbeeld beter in een modern en strak interieur past.

Dikte

Bij het kopen van een laminaat vloer moet je niet alleen naar de V-groef kijken, maar ook naar de dikte van de planken. Op basis van hoe je de vloer gebruikt, moet je bepalen hoe dik het laminaat minstens moet zijn. Een vloer van 6 mm laminaat kan bijvoorbeeld prima werken op zolder, maar in de woonkamer is dit niet geschikt. Je kunt dan beter kiezen voor laminaat met een dikte van 8 tot 14 mm, dit is ook voldoende om een vloer te leggen in de gang of keuken.

Ondervloer

Het is dus belangrijk om naar het laminaat zelf te kijken, maar vergeet de ondervloer ook niet. Hier moet je dan ook goed over nadenken. Er zijn een paar belangrijke factoren waar je op moet letten, zoals de verdieping waar het laminaat gelegd wordt. Een geluiddempende ondervloer kan bijvoorbeeld handig zijn als je kinderen hebt of in een appartement woont. Daarnaast speelt het materiaal van de ondervloer een rol, net zoals of het vochtig kan worden. Bepaal ook voordat je het laminaat koopt of je er vloerverwarming onder wilt laten leggen, de keuze voor een soort ondervloer zal hierdoor namelijk ook beïnvloed worden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee