Kies je lievelingsappel en plant de appelboom nog dit najaar. Met het klimmen van de jaren groeien appelbomen prachtig grillig en worden als vanzelf het middelpunt van de tuin. Met een appeloogst als bonus!
In 4 stappen een appelboom kiezen:
Bedenk welk soort appel je in de tuin wilt. Een hand- of moesappel? Houd je van friszoet of zachtzuur? Wil je een zomerappel die al in augustus plukrijp is, of een bewaarappel zodat je er de hele winter van kunt eten? Tip ‘Santana’ is een ras speciaal voor mensen met een appel-allergie. Na het plukken meteen eten of verwerken in een gerecht, want de appels zijn niet lang te bewaren.
Bekijk vervolgens hoeveel ruimte je in de tuin hebt. Ouderwetse rassen zoals ‘Notarisappel’ en ‘Goudreinette’ groeien uit tot metershoge bomen die veel ruimte innemen. Ze worden als hoogstamboom (180 cm) gekweekt. Is de ruimte beperkt, kies dan een halfstam (120 cm) fruitboom. In een kleine tuin is een laagstam (40 cm) of leivorm ideaal. Die neemt niet veel ruimte in. Een leivorm groeit tegen een schutting of muur aan. Minitree-appels groeien slank omhoog en hebben aan een halve vierkante meter genoeg.
Appels groeien niet vanzelf aan de boom, de bloemen moeten worden bestoven door bijen en hommels. Kies voor een zelfbestuiver als er maar ruimte is voor één boom. Kijk of er bij buren in de tuin appelbomen staan. Dat mogen ook sierappels zijn, zolang ze maar tegelijkertijd bloeien. Bijen vliegen van deze bomen door naar de boom in jouw tuin.
Kies voor een appel die je niet gewoon bij de supermarkt of groenteboer vindt. Plant een moes- of handappel die past bij je lievelingsgerecht.
Een jonge appelboom is meestal drie jaar oud. Het duurt nog ongeveer drie jaar voor de eerste rijke oogst. Sommige kwekers bieden oudere bomen aan, met veel bloesemhout. Van deze bomen kun je eerder oogsten.
Appelbomen kan je kopen bij kwekers of online. O.a. op:
Voorkom butsen en plekken bij het oogsten en leg de appels voorzichtig in een oogstmand. Pluk de appels door ze van de boom te draaien met je vinger op het steeltje. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Of maak er een overheerlijke appel-pruimencake of appel-bramencrumble mee. Dit zijn de recepten:
Voor 8-10 stukken
Ingrediënten
Voor 6-8 stukken
Voor de vulling
Voor de crumble
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vulling
Crumble
Fotografie: Nicole Olsen/VKStock/Linnea Press.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee