Boomspiegels - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Boomspiegel
Dubbelgroen blog

Boomspiegels

De boomspiegel (de grond rondom bomen) bloeiend groen houden, is een uitdaging. Ik kom in wijken waar ik moet slingeren tussen gevelgroen en boomspiegelgroen. De stoep wordt nu min of meer groen gekraakt. Het zijn de bewoner/sters die ontdekken dat bij gebrek aan voortuin de stoep hun tuin gaat worden. Voor de hovenier is dit geen tuin om aan te leggen. Wij doen geveltuinen en voortuinen. Maar boomspiegeltuinen is nu toch een privé dingetje. In mijn zwerftocht door de stad zie ik ook spiegels vol met peuken. Nog erger is een wirwar van gaas tegen de katten. Voor geveltuinen krijg je subsidie maar de boomring is nog niet door de gemeente aangenomen. Sterker nog is dat er in sommige wijken boomspiegels zijn die door de gemeente plantsoen of groenaannemer worden beplant. De praktijk is dat de daglelie het overleeft maar voor de rest is het toch een zielige vertoning. Wortels van bomen lusten nogal een slok. Met dit gegeven is het maar goed dat het bij fanatieke groenliefhebbers blijft. Ik heb ooit een wildmengsel gezaaid, rondom mijn iepenboom. Eindelijk een beetje ontkieming. Wordt alles om geschoffeld…

Fruittelers en druiventelers laten de boomspiegel liever vrij van planten groei. In sommige tuinen zie je ook in het gras een afgestoken boomspiegel. Meestal een rondje. Het gras wordt geknipt met een heggenschaar of een schapenschaar of soms komt daar zo’n zoemapparaat met rondvliegend draad en veel herrie.
Mijn credo voor deze is dan: “de stam van bomen kan ook dienen als rugleuning.”. Heerlijk mijmeren tegen een boom. Als je dit wilt?

Bomen in de stad krijgen soms een leemlaag. Dit is tegen onkruid. Soms doen ze niks. Wat ik heel erg lelijk vind, zijn de zwarte rubberen omhulsels. Deze dienen zodat de maaier de bomen niet beschadigd. Alsof de maaier slechtziend is. Maar goed. Deze blog wordt positief. Boomspiegels bekleden met planten kan zo mooi zijn. Deze boom is van mij. Er zijn natuurlijk ook bomen die niet zo van onder begroeiing houden. De beuk is er zo eentje. Maar dat is ook geen boom voor een straat.

Boomspiegels beplanten tips

Nu begeef ik me op een moeilijk advies. Ben jij een gieter, dan kunnen alle soorten planten. Ik zie zelfs een bloeiende Sering in een boomspiegel. Ook zonnebloemen. Als onderbeplanting ga ik toch voor de maagdenpalm. Combineer de Vinca’s tot minor naar major, wit met paar/blauw. Natuurlijk zijn bollen een goede beplanting. Voor het uitlopen van het blad is er nog voldoende licht op de bodem. De Daglelies en Geraniums kunnen tegen wortel concurrentie. Zaai eventueel een wild mengsel en zie wat erop komt. Maar pas op voor die schoffelaar!
De boomspiegels zijn dus overgeleverd aan de des betreffende schoffelaar in zijn gemeenten. Daar ik nog heb meegemaakt dat je als hovenier van de gemeente je eigen wijk in onderhoud had en weet wat de mensen willen. En soms een oogje dichtknijp. We plantten de zomerbloemen en de bollen in het plantsoentje. Schoffelde bij mooi weer en bij regen de graskantjes knippen. Nu zijn we overgeleverd aan een vreemde in je wijk. Op deze manier krijgen we nooit een stadsparadijs.

De Schoffelaar

Wie is die schoffelaar
die zich een weg baant
tussen struik en wildgroei
in de hoven

Ooit waren kruid en gras mijn prooi
glad moest alles zijn
Maar nu ben ik overbodig
het oog van de eco-bio-loog ziet graag
onkruid dat woekert

Nu lijk ik zelf verwoekerd
Spinachtig laat ik groeien
wat er moet groeien
Ben ik gegroeid?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee