10 soorten kerstbomen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Soorten kerstboom
Huis

10 soorten kerstbomen

Het is alweer bijna kerstbomentijd (of misschien staat die al in je huis). De meeste mensen kunnen wel 2 of 3 soorten kerstbomen opnoemen. Maar wist je dat er tientallen soorten bestaan? We noemen er hier tien. Van de bekende tot de iets minder bekende soorten kerstbomen. Hopelijk helpt dit overzicht je op weg om dit jaar de soort kerstboom te kiezen die het beste bij je past!

1. Fijnspar

(Picea abies)
De traditionele en meest populaire kerstboom is de fijnspar. Heeft een lekkere dennengeur. De naalden vallen helaas snel uit, dus koop deze niet te ver voor kerst, anders zit je met een kale boom. Heeft mooie takken voor het ophangen van kerstballen. Let op, de naalden prikken wel. Vaak één van de goedkopere bomen.

2. Nordmann

(Abies nordmanniana)
Ook bekend en veel verkocht, is de Nordmann. Geurt niet, behalve als je de naalden aanraakt. Groot voordeel is dat de naalden bijna niet uitvallen en niet prikken. De Nordmann is vaak wat breder dan de andere soorten. De Nordmann heeft mooie brede takken en is de Mercedes onder de kerstbomen. Let op als je deze gaat planten in je tuin, want de boom kan wel de 20 meter halen.

3. Blauwspar

(Picea pungens ‘Glauca’)
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren. Niet één van de goedkoopste kerstbomen.

4. Servische spar

(Picea omorika)
De Servische spar heeft blauw-groene naalden. De boom heeft een goede geur. De naalden prikken maar vallen niet snel ut. De spar is smal en compact. Als je hem plant in je tuin, kan deze de 10 meter halen.

5. Japanse zilverspar

(Abies veitchii)
De Japanse zilverspar heeft dicht op elkaar zittende korte takken. Heeft daarvoor een volle vorm. Aan de onderkant van de naalden zitten witte strepen. De naalden zijn zacht en vallen niet snel uit. De spar heeft een lichte dennengeur.

6. Douglasspar

(Pseudotsuga menziesii)
Douglasspar is eigenlijk een dennenboom en geen spar. De naalden hebben een citrusgeur (ook wel mandarijnen-achtige geur). De naalden zijn buigzaam en vallen niet snel uit. Deze kerstboom is duurder dan de gemiddelde kerstboom.

7. Nobele spar of edele zilverspar

(Abies nobilis / Abies procera)
De nobele spar heeft dicht op elkaar geplaatste takken tot aan de top. Daardoor is er niet veel ruimte voor versieringen. De naalden zijn blauwgroen en zacht en vallen niet snel uit. De kerstboom geurt lekker. De takken worden vaak gebruikt voor kerststukjes.

8. Koreaanse zilverspar

(Abies koreana)
De Koreaanse zilverspar is een mooi gevormde kerstboom. De naalden zijn zacht. De kleur is glanzend groen met een zilverwitte onderkant. De kerstboom behoudt de naalden goed. In de kerstperiode zijn ook nog purperblauwe kegels aanwezig.

9. Witte spar

(Picea glauca)
De witte spar heeft blauwgroene naalden en zijn zacht. De dwergvorm van de witte spar wordt ook wel de tafelkerstboom genoemd en wordt vooral als bijboom gebruikt.

10. Engelmannspar

(Picea engelmannii)
De Engelmannspar is een bekende Engelse kerstboom. De naalden zijn staalblauw. Heeft een mooi vorm. Is alleen niet goed verkrijgbaar in Nederland als kerstboom.

Kerstboom kopen

Nu kan je geïnformeerd op zoek naar een kerstboom. Kerstbomen kan je o.a. kopen op straat en in tuincentra. Heb je echter geen zin om met een kerstboom de stad door te zeulen, of wil je geen gedoe met passend vervoer en naalden in je auto, koop deze dan online en hij wordt gratis bij je thuisbezorgd.

Kerstboom buiten in de tuin planten?

Hierbij nog wat tips voor het geval je het hele jaar door van je boom wilt genieten:

  • Kerstsparren kunnen zowel schaduw als volle zon hebben.
  • Spar en zilverspar staan graag in iets vochtige, matig voedselrijke grond.
  • Voor herplant in de tuin moet er een flinke kluit aanzitten en moet de plant binnen voldoende water en plantenvoeding voor heesters hebben gehad.
  • Diep ingraven en extra water en voeding geven bieden de meeste kans op een doorstart.

Meer over Kerst? Klik hier.

Meer lezen

Eén reactie op “10 soorten kerstbomen”

  1. Jurgen vliegen schreef:

    beste,
    wij zijn opzoek naar een kerstboom om buiten te plaatsen. graag hadden we er één gekozen die niet al te hoog wordt dwz geen 20+ meter. welke boomkunnen jullie ons aanraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee