Kerstvernieuwer: Evelien van de Bloemenbrigade - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
bloemenbrigade
Bloemen

Kerstvernieuwer: Evelien van de Bloemenbrigade

bloemenbrigade

Evelien den Outer van de Bloemenbrigade is één van de door ons uitgeroepen kerstvernieuwers. Ze toverde een oude bouwkeet om tot mobiele bloemenstal. ‘Zonder bloemen is het voor mij geen kerst.’

Wie Evelien den Outer
Eigenaar van De Bloemenbrigade
Kerstinspiratie: ‘Ik ga altijd naar de kerstopenstelling van Kasteel Middachten in De Steeg. Ook mooi: het werk van de Amerikaanse stylist Amy Merrick. Zij maakt prachtige stillevens met bloemen in een heel losse stijl.’
Favoriete bloem ‘Ik ben gek op Delphinium, vanwege de kleur en de fijne vorm.’

‘Dit wordt mijn eerste kerst met mijn eigen mobiele bloemenstal, de Bloemenbrigade. Ik heb er ontzettend veel zin in! De Bloemenbrigade bestaat nog maar een paar maanden. Ik heb lang in de reclamewereld gewerkt, maar daar miste ik het werken met vormen en kleuren, wat ik tijdens mijn studie grafische vormgeving zo leuk vond. Maar ik wilde ook niet meer achter de computer werken. De bloemen brachten uitkomst. Op onregelmatige basis werkte ik in de bloemenzaak van een vriendin, maar ik wilde ook iets voor mezelf.

Het moest iets zijn dat zich onderscheidt, besefte ik, want anders red je het tegenwoordig niet. En toen kreeg ik ineens een ingeving, geïnspireerd door de foodtrucks die je op festivals ziet: het moest een mobiele bloemenstal worden. Met hulp van Wendy Rommers, een mede-ontwerper, heb ik een oude bouwkeet omgetoverd tot een mobiele bloemenstal, waarvandaan ik nu drie dagen per week bij Loods 5 in Zaandam bloemen en boeketten verkoop.

Kerst vind ik een van de fijnste perioden van het jaar, omdat je dan echt kunt uitpakken. Veel van de algemene trends die je nu in boeketten ziet, kun je gemakkelijk naar kerstgroen vertalen. We houden nu niet meer zo van die heel volle bossen bloemen, maar meer van boeketten die zomaar bij elkaar lijken te zijn geraapt, losjes gearrangeerd. Je zult dit jaar dus ook minder bomvolle kerstbomen en kerststukjes zien. Het gaat nu meer om het silhouet en de finesse van de takken.

Mijn kerstkransen worden ook niet al te vol. Ik wil ze voor de helft met stoer materiaal als steeneik en olijftakken schikken, de bovenkant laat ik een beetje transparant.

De Amaryllis is natuurlijk een klassieke kerstbloem. Die zie je nog steeds, maar dan wel op een andere manier gepresenteerd dan in een vaas. Momenteel moet alles hangen en gelukkig: daarvoor leent deze bloem zich uitstekend. Een Amaryllis heeft een holle stam, die je met water kunt vullen. Zo kun je de bloem mooi op z’n kop als een soort mobile boven tafel laten hangen.

Ik houd wel van een beetje experimenteren. Ik maak het thuis rond kerst ook altijd gezellig, lekker kneuterig, samen met de kinderen. Dit jaar wordt het helemaal fijn, omdat ik toegang heb tot alle materialen bij de groothandel. Ik denk dat ik een transparante kerstboom ga proberen, een Kaukasische spar, die wat ranker en lichter is dan de meeste dennenbomen. Vorig jaar had ik dennengroen met heel fijne naaldjes en Eucalyptus nicolii in kruikvazen gezet en een mobile gemaakt van dennentakken, versierd met pipetjes gevuld met roze roosjes. Zonder bloemen gaat het voor mij niet.

Ik ben benieuwd of ik dit jaar naast de Bloemenbrigade rond kerst nog energie heb om thuis ook aan de slag te gaan. Het zal een kwestie zijn van een strakke planning en wat meer aan mijn partner overlaten. Maar ik weet zeker dat het hoe dan ook bijzonder wordt.’

Fotografie: Tjitske van Leeuwen. Productie en styling: Maaike Koorman. Tekst: Liddie Austin

Meer over Kerst? Klik hier.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee