Herfstbladeren - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Herfstbladeren
Herfst

Herfstbladeren

Gewoon wat feitjes over herfstbladeren:

Mooi herfstblad in eigen tuin
Het blad van de Noorse esdoorn (Acer platanoides) verandert in het najaar van diepgroen naar goudgeel. De hele familie esdoorn verkleurt trouwens spectaculair. Heel geschikt voor de tuin zijn:

  • Acer griseum (papieresdoorn, ca. 10 m) heeft een kaneelkleurige afbladderende schors en driepuntig gekarteld blad.
  • Acer tegmentosum ‘White Tigress’ (slangenhuidesdoorn) is een kleine boom (ca. 8 m) met witte strepen op de bast.
  • Acer pensylvanicum ‘Erythrocladum’, de takken van deze kleine boom (3-4 m) zijn zomers groen met witgrijze strepen en verkleuren in de herfst naar koraalrood.

Raap herfstbladeren van het gazon
Bladeren zijn goed voor de grond. Ze beschermen tegen vorst en bevatten veel voedingsstoffen. Ook kunnen allerlei nuttige dieren, zoals regenwormen, in een bladlaag overwinteren. Hark daarom niet al het gevallen blad uit de border, maar laat een dun laagje liggen. Wel belangrijk is het om het gazon bladvrij te houden, dat voorkomt verstikking van het gras.

Hoe komt het eigenlijk dat blad verkleurt in de herfst?
Dat heeft te maken met het korter en kouder worden van de dagen. De boom of plant krijgt het moeilijker om te overleven. De groene bladkleur (pigmenten die chlorofyl bevatten) is het resultaat van veel licht. Chlorofyl regelt de zuurstofhuishouding van de plant. Als de dagen korter en de nachten kouder worden, lukt het de plant niet meer om nieuw bladgroen aan te maken. Het blad verliest zijn groene kleur, andere aanwezige pigmenten die niet afhankelijk zijn van licht komen dan naar voren. Die breken langzamer af dan het groen. Dat zijn de typische herfstkleuren. Koude nachten en warme, zonnige dagen leveren de mooiste kleuren op.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee