Decoratie-ideeën met herfstblad
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Ideeën met herfstblad
Herfst

Decoratie-ideeën met herfstblad

Ideeën met herfstbladKies maar uit, in de tuin of in het bos, het ene herfstblad is nog mooier dan het andere, van geelgroen tot dieprood. Gratis te verzamelen om nog lang die warme najaarsgloed koesteren.

Kwestie van pigment
Waarom verkleuren bladeren eigenlijk in de herfst? Het lukt de boom of plant niet meer om nieuw bladgroen aan te maken. Nu komen andere in het blad aanwezige pigmenten naar voren, die niet afhankelijk zijn van licht en warmte. Als de dagen korter en de nachten kouder worden, houden de warme herfstkleuren toch nog een tijdje stand.  Japanse esdoorns spannen de kroon als het gaat om knalrood in de herfsttuin, maar bijvoorbeeld ook krentenboompjes en wilde wingerd toveren het mooiste rood tevoorschijn. En wat dacht je van de fluweelboom, die geeft oranjerood een nieuwe dimensie: elke herfstdag weer een kleurspektakel.

Blij met herfstblad idee 1: in een fotohoudertje

ideeën met herfstblad, in fotostandaards

Je kent ze wel, die houders van ijzerdraad om een ansichtkaart of foto leuk te etaleren. Waarom geen herfstbladeren? Die doen het in het najaar minstens zo goed.

Blij met herfstblad idee 2: onder een stolp

ideeën met herfstblad, onder stolp

Na de bruiloft werd vroeger wel het bruidsboeket onder een stolp bewaard. Dat kan ook met herfstblaadjes, mooi in zo’n compositie met andere dierbare spullen.

Blij met herfstblad idee 3: met tak en al in vazen

decoratie-ideeën met herfstblad: bladerboeketten in witte vazen

In grote witte vazen komen alle kleuren van de gesnoeide herfsttakken helemaal tot hun recht.

Blij met herfstblad idee 4: herfstslingers

ideeën met herfstblad, blaadjes aan draadjes voor het raam

Voor het raam of aan een mobile: zo gaat het dwarrelen gewoon door. Eerst mooie bladeren zoeken, dan de selectie  voorzichtig aan een draad rijgen. Mooi ertussen: een streng met lampionnetjes van de lampionplant.

Laat gerust ook wat herfstblad in de border liggen. De bladeren beschermen overwinterende planten tegen vorst en bevatten voedingsstoffen. Bovendien bieden ze een schuilplaats aan kleine dieren, zoals egels en regenwormen die onder een laagje bladeren de winter doorbrengen.

Fotografie: Hollandse Hoogte, iStockphoto

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee