Inspiratie vooreen kleurrijke herfsttuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kleurrijke herfsttuin, op de achtergrond de zon die door de bomen schijnt
Tuinideeën

Inspiratie voor een kleurrijke herfsttuin

kleurrijke herfsttuin, op de achtergrond de zon die door de bomen schijnt

Deze kleurrijke herfsttuin gaat nog één keer helemaal los, van esdoorns die uitbundig rood kleuren en borders die zich vullen met ‘goud’. Anja Broekhuis heeft haar tuin zo ingericht dat de herfst niet onderdoet voor de zomer: alle asters, duizendknopen en siergrassen staan dan in bloei. De klimrozen zijn getooid met bottels en de dahlia’s zorgen voor felle kleuraccenten in rood, roze en oranje. Ook luchtige schermbloemen dragen bij aan de sfeer, zoals die van varkenskervel (Peucedanum verticillare) waarvan de zaadhoofden limoengroen worden.

Topcombinaties voor een kleurrijke herfsttuin

Met veel oog voor mooie combinaties, knallen de borders je tegemoet. De siergrassen, in een palet van groene, gele, roze en oranje herfsttinten, combineren geweldig met het intense blauw van laatbloeiende baardbloem Caryopteris clandonensis ‘Heavenly Blue’ en monnikskap (Aconitum) en met de bloedrode kelkjes van Gillenia trifoliata. Ook het samenspel van grassen met geurende floxen of met de dansende, rozerode aartjes van pimpernellen (Sanguisorba) is subliem.

Stukje bij beetje bedacht en aangelegd

 

kleurrijke herfsttuin, roodwitte poes op bearchair

Anja: ‘Elk jaar verrast en ontroert het me hoe goed alle planten naast elkaar groeien en bij elkaar passen. Mijn tuin is in twintig jaar uitgegroeid tot wat die nu is. Ik heb hem stukje bij beetje bedacht en aangelegd. De beplanting met siergrassen is op werk van Piet Oudolf en andere ontwerpers van de Dutch Wave geïnspireerd. Ook tuinarchitect Chris Ghyselen was een bron van inspiratie. Hij kweekt onder andere Persicaria cultivars. In mijn borders staan wel twintig soorten duizendknoop, waaronder de roze ‘Pink Elephant’ en rozerode ‘September Spires’. Een leuke, nog vrij onbekende Persicaria-soort is de klokjesduizendknoop (Persicaria campanulata), met aartjes vol roze belletjes.’

Eyecatchers in de herfsttuin

Bij de aanleg van de borders is goed op afwisseling in bladvormen en -kleuren gelet. Bloeiende heesters vormen de achtergrond voor de vaste planten. De roodbladige vlier Sambucus nigra ‘Black Lace’ met fijn ingesneden, rood purperen blad is een eyecatcher die op verschillende plaatsen terugkomt. Eind mei bloeien ze met roze bloeischermen die mooi tegen het donkere blad afsteken. In augustus volgen de dieppaarse bessen, waar vogels dol op zijn. Anja’s tuin is op afspraak te bezoeken en dat is zeer de moeite waard. De nieuwste tuinkamer, die dit jaar is aangelegd, leidt de bezoeker via meanderende paden langs eilandbedden vol vaste planten in forse groepen en siergrassen met blauwgroen, geel gestreept en bruinrood blad. Bijzonder is ook de ‘hot-border’ in warme, temperamentvolle kleuren, zoals van herfstbloeiend zonnekruid (Helenium) in geel, rood en roestkleuren. Naast bekende zonaanbidders als Helianthus ‘Lemon Queen’ staan er minder bekende, exotische schoonheden, zoals leeuwenoor (Leonorus leonatus) met indrukwekkend hoge bloeistengels. Zonder twijfel is het ‘PlantZoentje’ van Anja een plek om veel inspiratie op te doen voor spannende tuinplannen voor het nieuwe seizoen.

Zij stelen de show in deze kleurrijke herfsttuin

kleurrijke herfsttuin, zilverkaarsen

• zilverkaars Cimifuga simplex ‘Brunette’ (zie foto boven)
• herfstaster (Aster)
• herfstanemoon (Anemone)
• duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
• vlambloem (Phlox paniculata)
• pimpernel (Sanguisorba)
• prachtriet (Miscanthus)
• hartlelie (Hosta), forse cultivars
• roodbladige vlier Sambucus nigra ‘Black Lace’
• ruit (Thalictrum)
• Zonnekruid (Helenium)

Herfstbloeiers kopen
Nog op zoek naar nieuwe planten voor een kleurrijke herfsttuin? Kwekers met een ruim assortiment van zelfredzame tuinplanten zijn bijvoorbeeld De Hessenhof in Ede en Kwekerij Fahner in Deurningen.

Fotografie: Elke Borkowski. Tekst: Marionne van de Klashorst

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee