Bloei in november!
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Siergrassen
Tuinplanten

Bloei in november!

Bloei in november? Ja, bomen en struiken worden kaal, dat is waar, maar toch valt er nog genoeg te genieten. Er zijn planten die juist november hebben uitgekozen om zich te onderscheiden van ander groen. Sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ bijvoorbeeld die met een beetje geluk eind november al in volle bloei staat. Een andere diehard is Mahonia x media ‘Charity’ met z’n gele bloemtrossen en de winterbloeiende Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ met zijn zachtroze bloemen. En natuurlijk siergrassen zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum) waarvan de dikke bloeiaren nu mooi het najaarslicht vangen.

Siergrassen in bloei

Als de pollen zijn aangeslagen, vragen siergrassen heel weinig aandacht. Ze zijn makkelijk in onderhoud en je hoeft niet bang te zijn dat ze gaan woekeren. De meeste gecultiveerde soorten vormen mooie pollen die je eenvoudig in bedwang kunt houden door ze te snoeien (de niet-wintergroene) of af te steken of te scheuren (de wintergroene). De niet-wintergroene grassen snoei je eind februari tot 10 cm boven de grond af. Het beste gaat dat met een scherpe snoeischaar: de stengels worden netjes en strak afgeknipt en je kunt goed de hoogte bepalen waar je moet snoeien. Zijn de pollen al wat groter, gebruik dan een heggenschaar.

Siergrassen-tips

  • De meeste grassen houden van een bemeste, humusrijke en vochtige grond.
  • Grassen in een ruime pot hebben flink water en mest nodig.
  • Door droogte en wind kan het gebeuren dat een gras ‘omvalt’. Plaats dan een gaashekje om de plant of bind hem voorzichtig losjes samen.
  • Het kan voorkomen dat een soort zich lichtjes uitzaait. Je kunt die zaailingen dan verwijderen.

De mooiste collectie siergrassen (met voorbeeldborders!) vind je bij:

Meer lezen

Eén reactie op “Bloei in november!”

  1. Jan schreef:

    Mooi artikel. Als webmaster heb ik onlangs het genoegen gehad om te mogen samenwerken met een specialist is najaarsbloeiende tuinen : Artune te Lummen, België. Prachtig hoe die man siergrassen met vaste planten combineert! Neem alvast een kijkje op zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee