Zonnepanelen: waardevolle toevoeging voor je huis! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zonnepanelen
Huis

Zonnepanelen: waardevolle toevoeging voor je huis!

Word jij gelukkig van de natuur? Zorg dan voor behoud van de natuur door over te stappen op groene energie. Dat is niet alleen voor het milieu een goede keuze, maar ook voor de portemonnee. Zonnepanelen voegen waarde toe aan je huis. Daar zoomen we graag wat dieper op in.

Zonnepanelen goud waard

Wist je dat zonnepanelen een flinke waarde toevoegen aan je huis, letterlijk?! Uit onderzoek van de Nederlandse Bank blijkt namelijk dat energiezuinige huizen gemiddeld €7.000 meer opleveren bij verkoop. Met een zonnesysteem zorg je ervoor dat je huis een gunstiger energielabel krijgt.

En zeg nu zelf, waar zou je zelf voor gaan als je kunt kiezen uit een woning met of zonder zonnepanelen? De voorkeur voor groene energie kwam in 2015 al uit onderzoek van de USP Energie Monitor. Daar gaf 30% van de ondervraagden expliciet aan de voorkeur te geven aan een huis met zonnepanelen, tegenover 4% die specifiek zoekt naar een woning zonder zonnepanelen. Met de stijgende energieprijzen is de voorkeur voor een zonnesysteem alleen nog maar verder toegenomen, omdat reguliere energie steeds duurder wordt.

Momenteel is de vraag zelfs zo groot dat er wereldwijde materiaaltekorten zijn. Daardoor kan het zijn dat je wel even geduld moet hebben. Wil je zonnepanelen? Dan is het aanbevolen om tijdig een afspraak met een specialist te plannen, omdat je dus misschien wel even moet wachten voordat de installatie van start kan gaan.

Wat gaat dat kosten

Misschien wil je wel zonnepanelen, maar heb je geen idee hoe het zit met het rendement. Daar vertellen we graag iets meer over. Een gemiddeld zonnesysteem kost zo’n €3.500 tot €5.000, en dat verdien je in circa zeven jaar terug. Voor maximaal rendement is het belangrijk dat je het aantal panelen zo goed mogelijk laat afstemmen op je verwachte verbruik. Wil je zonnepanelen kopen? Doe dan alvast een gratis en online Dakscan bij specialist Sungevity voor een indicatie van de verwachte kosten.

Groot voordeel is dat je 21% btw uitspaart. In 2022 kun je dat in de meeste gevallen nog terugvragen via de Belastingdienst, in 2023 gaat de btw er compleet af. Dat scheelt je al snel €1.000 op de rekening. Check ook even de website van je gemeente, want soms zijn er extra subsidies beschikbaar wanneer je duurzame maatregelen neemt. Naast zonnepanelen gelden die bijvoorbeeld ook op het isoleren van je huis of het plaatsen van ledverlichting. En ook die duurzame aanpassingen zorgen voor een waardestijging van het huis.

Wel of geen mooi uitzicht

Waar de een gek is op de uitstraling van zonnepanelen wegens het duurzame karakter, vindt de ander ze maar lelijk. Toegegeven, ze zien er nu eenmaal gefabriceerd uit en dat past niet altijd bij die heldergroene en verzorgde tuin.

Als je er niet zo’n fan van bent dan is het te hopen dat je een plat dak hebt. Daar kun je namelijk prima zonnepanelen op laten leggen en het grote voordeel is dat je ze dan vanuit beneden niet ziet liggen. Bovendien heeft het nog een ander pluspunt: bij een plat dak kunnen de zonnepanelen altijd in de ideale windrichting en onder de beste hoek geplaatst worden, zodat je gaat voor maximaal rendement.

Wellness tuin creëren

Droomde je altijd al van een jacuzzi, sauna en/of zwembad in de tuin, maar was je bang dat de energierekening te hoog zou oplopen? Dat kunnen we ons goed voorstellen, want deze luxe voorzieningen vreten flink wat energie. Gelukkig bieden zonnepanelen hier ook een mooie oplossing in.

Zo kun je bijvoorbeeld een overkapping bouwen, daaronder die heerlijke jacuzzi installeren en hem opwarmen met behulp van zonne-energie. Zo ga je voor een comfortabele en betaalbare wellness tuin. Met zonnepanelen is het in ieder geval stukken goedkoper dan de volle mep betalen bij de energiemaatschappij.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee