Steeds meer bedrijven investeren in commerciële zonnepanelen, onder meer doordat hun rendement de laatste jaren flink verbeterd is. Ook willen veel ondernemingen hun ecologische voetafdruk verkleinen; zonne-energie draagt hier natuurlijk een steentje aan bij. De efficiëntie van de zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol. Dit is niet alleen het geval op dit moment, maar over de gehele levensduur van het systeem. Om de efficiëntie van je zonnepanelen te verbeteren, is het dan ook verstandig om deze tips te gebruiken.
Het principe van hooggeconcentreerde fotovoltaïsche cellen is het focussen van het zonlicht op een zonnecel die uiterst efficiënt is. De cellen die in dergelijke zonnepanelen zitten, kunnen namelijk een rendement van maar liefst 46 procent halen, bij traditionele panelen is dit maar 22 procent. Wel hangt aan deze grote efficiëntie en duur prijskaartje, de zonnepanelen met hooggeconcentreerde fotovoltaïsche cellen kunnen namelijk tot wel 4 keer zo duur zijn als de traditionele varianten.
Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche cellen en het zijn deze cellen die energie in de vorm van zonlicht omzetten in bruikbare elektriciteit. Een zonnepaneel kan desondanks niet al het zonlicht omzetten in energie. De efficiëntie van een paneel is daarom van groot belang. Hier moet je zeker rekening mee houden als je zonnepanelen koopt! Experts raden over het algemeen aan om te kiezen voor zonnepaneelmodellen die zeer efficiënt zijn, zoals bijvoorbeeld de exemplaren met hooggeconcentreerde fotovoltaïsche cellen.
Nadat zonnepanelen geïnstalleerd zijn, hoef je er nog weinig aan te doen. Ze vereisen namelijk weinig onderhoud doordat ze geen bewegende delen hebben. Desondanks is het wel belangrijk om de panelen af en toe een schoonmaakbeurt te geven. Stof en vuil kunnen zich namelijk ophopen op het oppervlak, dit vermindert de efficiëntie van de zonnepanelen. Uiteraard wil je dit voorkomen. De panelen zo nu en dan reinigen zal gelukkig helpen!
Zonnepanelen wekken natuurlijk elektriciteit op uit zonlicht. Het is daarom logisch dat de schaduw de elektriciteitsopbrengst vermindert. Als zelfs maar één fotovoltaïsche cel zich in de schaduw bevindt, kan dit ook de gegenereerde energie door aangrenzende cellen beïnvloeden aangezien het fungeert als een weerstaand. Je moet daarom beslist geen zonnepanelen in de schaduw installeren, waarbij met name hoge bomen en andere gebouwen voor problemen kunnen zorgen. Analyseer de omgeving samen met een deskundige om zo de beste positie voor je panelen te kunnen bepalen.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee