Saldering verdwijnt: zijn zonnepanelen de investering straks nog wel waard? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zonnepanelen
Algemeen

Saldering verdwijnt: zijn zonnepanelen de investering straks nog wel waard?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen op het dak laten plaatsen is dan een erg geliefde keuze. Hierdoor kan er aardig worden bespaard op de maandelijkse kosten. Het beste van alles? Je komt ook in aanmerking voor een terugleververgoeding, waardoor je voor een relatief goede prijs de zonnepanelen in huis haalt. Echter vinden er wel een aantal veranderingen plaats op het gebied van wetgevingen en dus ook de hoogte van de vergoeding. Of de zonnepanelen over een aantal jaar het investeren waard zijn, lees je in dit blog.

De vergoeding gaat vanaf 2025 door de helft

Als je op dit moment zonnepanelen hebt, krijg je een vergoeding voor opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Dit wordt salderen genoemd. De regeling is destijds, in 2004, door de overheid in het leven geroepen, met als doel om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Maar hier komt een grote wijziging in. Misschien heb je al verschillende berichten gelezen over het afbouwen van de salderingsregeling. Vanaf 2025 gaat die vergoeding door de helft, en dit wordt steeds minder totdat je in 2031 helemaal geen vergoeding meer krijgt.

Zonnepanelen op de lange termijn

Nu is de vergoeding een prikkel voor veel woningeigenaren om zonnepanelen te kopen. Daarom is het ook volkomen begrijpelijk dat je je nu de vraag stelt of het laten leggen van zonnepanelen nog wel interessant blijft. In de toekomst blijft dit gelukkig nog steeds aantrekkelijk. Waarom? De aanschaf van zonnepanelen is steeds goedkoper, waardoor je de investering gewoon terugverdient. Daarnaast zijn er ook nog genoeg redenen waardoor zonnepanelen op de lange termijn erg efficiënt zijn, ook wanneer terugleveren steeds minder financieel interessant wordt. Zo kun je ervoor kiezen om de niet gebruikte zonne-energie tijdelijk op te slaan. Een thuisbatterij is dan ook een interessante optie wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt. Wanneer dit het geval is, stuurt de regelaar van je zonnepanelen de zonnestroom naar je thuisbatterij. Deze energie kun je dan op een later tijdstip gebruiken, wanneer je stroom verbruikt en de zonnepanelen op dat moment niets opleveren. Hierdoor zul je alsnog minder kosten hebben aan je energierekening.

Kies er, na het plaatsen van zonnepanelen, meteen voor om verschillende energieleveranciers met elkaar te gaan vergelijken

Laat je nieuwe zonnepanelen plaatsen op het dak van je huis, dan wil je natuurlijk profiteren van de meest aantrekkelijke energietarieven. Daarom is energie vergelijken altijd een erg goed idee. Je krijgt dan namelijk een goed beeld van alle leveranciers en waar je dus de beste deal gaat krijgen. Ook heb je het afsluiten van een nieuw contract erg makkelijk online gedaan.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee