Groen door zonnepanelen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zonnepanelen
Huis

Groen door zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bezig met een opmars in Nederland. Je ziet ze steeds vaker op daken van woningen, schuurtjes en soms zelfs op complete boerderij-daken. Zonnepanelen besparen op de energiekosten, ze voegen waarde toe aan je woning en hebben grote voordelen voor het milieu. Zonnepanelen zijn groen!

Zon, licht of zonlicht

Om te beginnen: ‘zonnepanelen’ is eigenlijk niet helemaal de juiste naam. Zonnepanelen hebben namelijk geen zon nodig – al wekken ze met zon natuurlijk wel veel meer stroom op – maar hebben aan licht voldoende. Ze werken dus het hele jaar door, zomer en winter. ‘Lichtpanelen’ of ‘zonne-energiepanelen’ zouden betere namen zijn.

Hoe werken zonnepanelen?

Met behulp van zonnecellen (‘fotovoltaische cellen’) zetten zonnepanelen (zon)licht om in gelijkstroom. Gelijkstroom is nog niet bruikbaar in huis; daar gebruiken we wisselstroom. Via een omvormer wordt de gelijkstroom dus omgezet in wisselstroom. Wek je meer stroom op dan je nodig hebt, dan wordt dit opgeslagen in accu’s. Zijn de accu’s vol en blijft je stroom opwekken? Dan wordt deze geleverd aan het net zodat iemand anders gebruik kan maken van jouw duurzaam opgewekte stroom. Gebruik je meer stroom dan je hebt opgewekt? Dan gaat niet ineens het licht uit, maar maak je gebruik van de elektriciteit van een energieleverancier. Je terug geleverde energie wordt afgetrokken van de energierekening. En als je meer terug geleverd hebt dan je hebt verbruikt kan je zelfs geld terug krijgen!

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hieronder zetten we de voordelen voor je op een rijtje.

  • Je bespaart op de energierekening
  • Zonnepanelen voegen waarde toe aan je woning
  • Als je meer stroom opwekt dan gebruikt kan een terugleveringsvergoeding krijgen
  • Binnen gemiddeld tien jaar heb je zonnepanelen terugverdiend
  • Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel van je woning
  • Zonnepanelen verlagen de CO2 uitstoot van je huishouden
  • Met zonnepanelen draag je bij aan het opwekken van duurzame energie

Dak of tuin

Wil je liever geen zonnepanelen op je dak, heb je geen mogelijkheid op het dak (bijvoorbeeld omdat je in een monument woont) of valt er te veel schaduw? Zonnepanelen kan je ook in de tuin plaatsen! Het is dankzij de montage, bekabeling en plaatsen van een fundering iets duurder dan zonnepanelen op het dak, maar je hebt er net zo veel voordeel van – en wellicht nog wel meer als er weinig licht op het dak valt.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee