Wat is het nut van een thuisbatterij? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
thuisbatterij
Huis

Wat is het nut van een thuisbatterij?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt ook wel een thuisaccu genoemd, en het is een batterij waar je zonnepanelen op kunt aansluiten. Deze batterij kan energie die niet meteen wordt gebruikt opslaan en op een ander moment vrijgeven. Een thuisbatterij kan zowel worden geplaatst tijdens de installatie van zonnepanelen, maar ook op een later moment. Een thuisbatterij is dus een accu die energie opslaat, zodat je ook van je eigen groene stroom kunt genieten als je zonnepanelen geen stroom opwekken, bijvoorbeeld als de zon al onder is.

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is erg nuttig, met als belangrijkste reden dat je optimaal gebruik kunt maken van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie. Je hoeft deze energie niet meteen te gebruiken, waardoor je gedurende heel de dag en nacht geniet van je eigen stroom. Als je zonnepanelen hebt zonder een thuisbatterij is dit namelijk niet het geval. Met een thuisbatterij hoef je dus nooit meer na te denken wanneer je wel of niet de vaatwasser of droger aanzet, en er gaat geen elektriciteit verloren.

Dit optimale gebruik betekent uiteraard ook een lagere energierekening, aangezien je minder gebruik hoeft te maken van “reguliere stroom” en je echt alle opgewekte energie gebruikt. De meeste thuisbatterijen kunnen energie zelfs een paar dagen opslaan, zodat je ook op momenten dat de zon niet schijnt geen energie hoeft te gebruiken van een leverancier.

Een thuisbatterij zorgt er dus voor dat je maximaal gebruik maakt van jouw eigen zonne-energie en je meer haalt uit je zonnepanelen.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een thuisbatterij

Een combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij heeft dus veel voordelen, maar er zijn wel een aantal dingen om op te letten. De eenvoudigste manier is door je te laten adviseren door een deskundig bedrijf, zoals Zonnemarkt. Zij kunnen je vertellen hoeveel vermogen past bij jouw situatie, of er een omvormer nodig is, en ze nemen tevens de installatie voor hun rekening.

Het vermogen van de thuisbatterij is erg belangrijk om op te letten en het wordt bepaald op basis van het vermogen van de zonnepanelen en je energieverbruik. Er zijn daarnaast verschillende soorten batterijen, hieronder de twee meest gekozen op dit moment:

  • Lithium-ion thuisbatterij: dit is een relatief kleine batterij die toch veel energie kan opslaan
  • Zoutwater thuisbatterij: de milieuvriendelijkste batterij

Tenslotte is er nog de plaatsing van de thuisbatterij, waarvoor je plek moet hebben in een ruimte die niet te koud wordt. Hoe groter het vermogen van de batterij; hoe meer plek je nodig hebt. Het dient tevens een plek te zijn die toegankelijk is voor het periodiek onderhoud.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en weet je nu beter waarom een thuisbatterij erg nuttig is. In dit artikel vind je nog meer informatie over het zo efficiënt mogelijk gebruiken van zonnepanelen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee