5 tips om je woning te verduurzamen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zonnepaneel
Algemeen

5 tips om je woning te verduurzamen

Huishoudens zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. De belastingverhoging op gas maakt dat men het verbruik hiervan probeert terug te dringen. Een verhoging van de vaste lasten is immers nooit leuk! In dit artikel zetten we vijf handige tips op een rijtje, die jou helpen bij het verduurzamen van je woning. Aan welke van deze vijf tips heb jij al eens gedacht?

Tip 1: investeer in zonnepanelen op het dak

De meest logische investering om je woning duurzamer te maken, is die in zonnepanelen. In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen sterk verbeterd. Daarbij is de gemiddelde prijs van zonnepanelen gedaald. Het maakt dat zonnepanelen niet langer enkel nog toegankelijk zijn voor de rijkste huishoudens. Zonnepanelen komen zowel van pas op een plat dak, als op een schuin dak. Gemiddeld worden zonnepanelen terugverdiend in een periode van vijf tot tien jaar. Na deze periode profiteer je van gratis stroom in huis!

Tip 2: kies voor een slimme thermostaat

Ook een slimme thermostaat zien we in steeds meer woningen terug. Met een slimme thermostaat heb je de mogelijkheid om de kachel na het vertrek van huis uit te schakelen. Handig, wanneer je dit regelmatig vergeet aan het begin van de dag! Als de kachel een hele dag aan blijft staan, verbruik je onnodig veel energie. Vergelijkbaar met een slimme thermostaat is het gebruik van slimme lampen.

Tip 3: vervang houten kozijnen in huis

Heb je momenteel houten kozijnen in huis? Overweeg over te stappen op kozijnen van kunststof! Niet alleen helpen kunststof kozijnen het energieverbruik in huis terug te dringen. Ook vergen ze veel minder onderhoud, gaan ze langer mee en bieden ze een grotere weerstand aan inbrekers. Je kunt de kunststof kozijnen tegenwoordig van een houtlook voorzien. Zo zijn ze steeds minder van echte houten kozijnen te onderscheiden!

Tip 4: koop een duurzame, elektrische warmtepomp

In lijn met de investering in zonnepanelen is het kopen van een elektrische warmtepomp. De combinatie maakt dat je een woning straks gratis kunt verwarmen, mits de opbrengst van de zonnepanelen hoog genoeg is. Een elektrische warmtepomp heeft mogelijk een veel hoger rendement dan de oude CV-ketel op gas die je momenteel gebruikt.

Tip 5: laat oude apparatuur vervangen

Niet alleen het vervangen van een oude CV-ketel is het overwegen waard. Vervang ook apparaten als de vaatwasser, koelkast en wasmachine. Deze hebben doorgaans een groener energielabel en een lager energieverbruik!

Meer lezen

2 reacties op “5 tips om je woning te verduurzamen”

  1. Emma de Graaf schreef:

    Bedankt voor de goede tips om een woning te verduurzamen. Wij hebben net een ouder huis gekocht met een oude cv-ketel. We willen binnenkort een nieuwe cv-ketel installeren, een energiezuinige ketel. Het is een slimme tip om ook naar een warmtepomp te kijken, die optie gaan we ook onderzoeken!

  2. Richard schreef:

    Deze tips over verduurzaming van de woning zijn zeker niet overbodig. Wij hebben de energievoorziening ihkv een verbouwing groots aangepakt. Met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp is onze bungalow op het gebied van verwarming en energie volledig zelfvoorzienend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee