Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen en misschien zit jij ook wel in die overweging. Want met de schommelende energieprijzen van de afgelopen jaren kan het de moeite waard zijn om te kijken naar mogelijkheden om daarop te besparen. Het laten installeren van een warmtepomp is één van die mogelijkheden om op je gasverbruik te besparen. Er zijn warmtepompen op de markt die zowel een buitenunit als een binnenunit hebben. Deze warmtepompen zijn populair vanwege de relatief lage kosten en de eenvoudige installatie, mis je daar de ruimte voor hebt. Maar waar plaats je de buitenunit van zo’n warmtepomp? In dit artikel gaan we daar verder op in.
Het is goed om eerst te weten welke warmtepompen buitenunits hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen. We hebben het hier over de zogeheten lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De buitenunit van de warmtepomp haalt deze warmte uit de buitenlucht en geeft dit door aan de binnenunit die in het huis geplaatst wordt. Vervolgens wordt deze warmte met een hoog rendement omgezet in warmte voor het verwarmen of koelen van je woning en, als je een volledig elektrische warmtepomp en een boiler hebt, ook voor het verwarmen van het water voor je keuken en badkamer.
De tuin wordt vaak gezien als de beste plek om de buitenunit neer te zetten, zodat de unit goed kan functioneren en er zo min mogelijk overlast is. De beste plek is afhankelijk van verschillende factoren. Kijk naar een locatie waar de de lucht vrij kan stromen en goed aangezogen kan worden. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg ruimte zit tussen de buitenunit en de muur, zodat de achterkant van de unit vrij is om warmte lucht aan te kunnen zuigen. Houd rekening met minimaal 35 cm afstand tot de muur. En houd er ook rekening mee dat een buitenunit geluid kan produceren.
Houd rekening met de volgende tips voor het plaatsen van de buitenunit:
Nog even iets meer over het geluid van een warmtepomp, wat al een paar keer aangehaald is. Wanneer je de juiste maatregelen neemt voor het minimaliseren van het geluid en deze op de juiste manier opstelt, heb je daar zo min mogelijk last van. Dit geluid wordt veroorzaakt door de ventilator van de warmtepomp en kan verergeren wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld aan de gevel bevestigd is en contactgeluid produceert, als er weerkaatsende oppervlakken zijn en tijdens ontdooicyclus als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt. Er geldt regelgeving voor het maximale geluid dat een warmtepomp mag produceren en daar wordt rekening mee gehouden door de producenten van warmtepompen.
Zo weet je meer over de plaatsing van de buitenunit van de warmtepomp. Lees nog meer tips voor je huis en tips om je woning te verduurzamen. Zo zorg je voor een huis waarin je, zowel in de zomer als in de winter, comfortabel kunt wonen.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee