Waar plaats je de buitenunit van de warmtepomp? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Warmtepomp
Algemeen

Waar plaats je de buitenunit van de warmtepomp?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen en misschien zit jij ook wel in die overweging. Want met de schommelende energieprijzen van de afgelopen jaren kan het de moeite waard zijn om te kijken naar mogelijkheden om daarop te besparen. Het laten installeren van een warmtepomp is één van die mogelijkheden om op je gasverbruik te besparen. Er zijn warmtepompen op de markt die zowel een buitenunit als een binnenunit hebben. Deze warmtepompen zijn populair vanwege de relatief lage kosten en de eenvoudige installatie, mis je daar de ruimte voor hebt. Maar waar plaats je de buitenunit van zo’n warmtepomp? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Welke warmtepompen hebben buitenunits?

Het is goed om eerst te weten welke warmtepompen buitenunits hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen. We hebben het hier over de zogeheten lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De buitenunit van de warmtepomp haalt deze warmte uit de buitenlucht en geeft dit door aan de binnenunit die in het huis geplaatst wordt. Vervolgens wordt deze warmte met een hoog rendement omgezet in warmte voor het verwarmen of koelen van je woning en, als je een volledig elektrische warmtepomp en een boiler hebt, ook voor het verwarmen van het water voor je keuken en badkamer.

Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

De tuin wordt vaak gezien als de beste plek om de buitenunit neer te zetten, zodat de unit goed kan functioneren en er zo min mogelijk overlast is. De beste plek is afhankelijk van verschillende factoren. Kijk naar een locatie waar de de lucht vrij kan stromen en goed aangezogen kan worden. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg ruimte zit tussen de buitenunit en de muur, zodat de achterkant van de unit vrij is om warmte lucht aan te kunnen zuigen. Houd rekening met minimaal 35 cm afstand tot de muur. En houd er ook rekening mee dat een buitenunit geluid kan produceren.

Tips voor de plaatsing van de buitenunit

Houd rekening met de volgende tips voor het plaatsen van de buitenunit:

  • Bescherming van de buitenunit: zorg ervoor dat de buitenunit voldoende beschermd is tegen direct zonlicht, hevige wind en veel neerslag. Hier zijn ook oplossingen voor in de vorm van een beschermende behuizing of schutting. Echter moet deze nog wel voldoende lucht doorlaten.
  • Geluidsoverlast: zorg voor voldoende afstand tussen de buitenunit en de ramen, deuren en andere plekken waar sprake kan zijn van geluidsoverlast. Zo heb je zelf zo min mogelijk overlast van het geluid.
  • Toegankelijkheid: de buitenunit moet goed toegankelijk zijn voor onderhoudswerkzaamheden en reparaties door technici.
  • Afstand tot de binnenunit: plaats de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit voor de beste werking, zodat de warmte een niet te lange afstand hoeft te overbruggen. Voor het beste rendement plaats je ze niet meer dan 20 meter van elkaar.
  • Regelgeving: mogelijk zijn er lokale regels met betrekking tot het plaatsen van warmtepompen, ga dit na bij de gemeente en houd er rekening mee.

Hoe zit het met het geluid van een warmtepomp?

Nog even iets meer over het geluid van een warmtepomp, wat al een paar keer aangehaald is. Wanneer je de juiste maatregelen neemt voor het minimaliseren van het geluid en deze op de juiste manier opstelt, heb je daar zo min mogelijk last van. Dit geluid wordt veroorzaakt door de ventilator van de warmtepomp en kan verergeren wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld aan de gevel bevestigd is en contactgeluid produceert, als er weerkaatsende oppervlakken zijn en tijdens ontdooicyclus als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt. Er geldt regelgeving voor het maximale geluid dat een warmtepomp mag produceren en daar wordt rekening mee gehouden door de producenten van warmtepompen.

Zo weet je meer over de plaatsing van de buitenunit van de warmtepomp. Lees nog meer tips voor je huis en tips om je woning te verduurzamen. Zo zorg je voor een huis waarin je, zowel in de zomer als in de winter, comfortabel kunt wonen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee