Is airco verwarming goedkoper dan gas? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
airconditioning
Huis

Is airco verwarming goedkoper dan gas?

De gasprijzen schieten omhoog, dus we zoeken naar allerlei opties om hierop te besparen. Op internet vind je veel adviezen en op elke geldblog wordt er aandacht aan besteed. Een airco is de laatste jaren onmisbaar in huis, omdat onze zomers zo warm zijn geworden dat we vaak te maken hebben met een hittegolf. Maar wist je dat je je huis niet alleen kunt verkoelen met een airco, maar dat er ook een verwarm stand op zit? Je kunt dan je verwarming uit laten en de slaapkamers en woonkamer gericht warm maken met een airco. In dit artikel bespreken we of een airco verwarming goedkoper dan gas is.

Is airco verwarming goedkoper dan gas?

Veel huishoudens laten tegenwoordig een split airco installeren om hun huis in de zomer lekker koel te houden. Maar het is ook een (goedkopere) manier om je huis te verwarmen. Tegenwoordig zijn de airco’s energiezuiniger dan vroeger, toen vraten ze namelijk stroom. De meeste airco’s van tegenwoordig hebben namelijk een warmtepomp waardoor ze de ruimte ook kunnen verwarmen in plaats van alleen te verkoelen. Ook als het buiten vriest, kan de airco warme lucht van buiten naar binnen verplaatsen. Er wordt geen warmte geproduceerd, alleen verplaatst en dit zorgt ervoor dat het een efficiënte manier van verwarmen is. Er hoeft dus geen gebruik gemaakt te worden van verwarmingsketels en andere energie slurpende apparaten.

Airco versus CV ketel

Het rendement van het verwarmen met de airco kan oplopen tot over de 400% terwijl de CV ketel niet boven de 96% komt. De meeste airco split units hebben het energielabel A++ waardoor het bijna het hele jaar een goedkopere manier is om je huis te verwarmen. Hierdoor verbruikt de airco weinig stroom, in tegenstelling tot vroeger. Daarnaast is de airco voorzien van een warmtepomp waardoor het nog zuiniger is. De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de -15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.

Wat verbruikt een airco?

Een airconditioning 3,5 KW met het energielabel A++ verbruikt tijdens koelen en verwarmen maximaal 1300 watt stroom per uur. De airco zal dit echter lang niet allemaal verbruiken, omdat deze is voorzien van een warmtepomp techniek. De warmtepomp stuurt de compressor in zo laag mogelijke toeren aan. Hierdoor wordt het stroomverbruik gigantisch ingeperkt. Als je het vergelijkt met een stofzuiger of Senseo apparaat: deze apparaten verbruiken namelijk al snel 2000 watt stroom per uur en een elektrisch verwarmingselement van 3,5 KW verbruikt 3500 watt stroom per uur. Je ziet dat het verwarmen met een airco goedkoper is dan gas.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee