Gasgebruik in Nederland zal afnemen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Huis

Gasgebruik in Nederland zal afnemen

Duurzaamheid is de afgelopen decennia een belangrijk item geworden als het gaat om het gebruik van energie en apparatuur, zowel in huis als in de tuin. Steeds meer mensen kiezen ervoor om energie op te wekken via zonnepanelen, of van gas over te stappen op elektrische apparaten. Subsidies van de overheid, de relatief hogere gasprijs (gas is drie keer zo duur als elektriciteit) en het vooruitzicht dat de gaskraan in Groningen snel wordt dichtgedraaid, stimuleren deze ontwikkeling. Veel mensen houden hierom ook bij de aanschaf van nieuwe apparaten in huis en in de tuin rekening met het soort verbruik. Apparaten die op gas werken, zijn om de zojuist genoemde redenen minder populair aan het worden.

Gasgebruik van apparaten in huis en tuin

Ondanks de zojuist geschetste situatie wordt er tegenwoordig naar verhouding nog veel gas gebruikt in de Nederlandse huishoudens. Met name in huis is dat het geval. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1.500 m3 aan gas. Hierbij zijn er uitschieters naar beneden (900 m3 voor een flat) en naar boven (2.150 m3 bij een losstaande woning of villa). De grootste gasgebruiker in het huishouden is de centrale verwarming, die ongeveer 75% van de totale gasvoorraad opslurpt. Het verwarmen van water, bijvoorbeeld om te douchen, is goed voor 20%. Koken verbruikt met 5% ook het nodige gas. Ook in de tuin wordt soms gas verbruikt. Het belangrijkste voorbeeld is terraskachel, waarmee je zomers het terras verwarmt. Wel draaien de kleinere varianten die we thuis in de tuin gebruiken vaak op stroom.

Zuinige alternatieven voor gasapparaten in huis en in de tuin

Er zijn tegenwoordig diverse zuinige, milieuvriendelijke en duurzame alternatieven beschikbaar voor apparatuur die op gas werkt. Dat is een goede manier om flink te bezuinigen. Apparaten op gas vergelijken met bijvoorbeeld elektrische apparatuur of installaties op zonne-energie laat zien dat er veel bezuinigd kan worden op de stookkosten. Ook het plaatsen van een warmtepomp in plaats van cv-ketel levert een aanzienlijk financieel rendement op.

Mogelijkheden om op gasapparatuur te bezuinigen

Verder kun je door een aantal aanpassingen of door goed opletten de uitgaven aan gas ook flink terugdringen. Een goede tip is gas vergelijken qua prijs, door de offertes van meerdere energiebedrijven naast elkaar te leggen. Mensen die de gasprijs van een leverancier vergelijken, kunnen flink besparen op de kosten aan gasverbruik. Een vergelijking van gas via een goede vergelijkingssite kan al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar opleveren. Vooral omdat gas het grootste deel van de rekening beslaat. Veel consumenten en ook bedrijven realiseren zich dit niet en blijven daarom jarenlang bij dezelfde energieleverancier voor gas en elektriciteit zitten. Dit aanblijven bij één leverancier is totaal onnodig, want overstappen is vaak eenvoudig.

Bezuinigen op verbruik

Niet alleen door te kiezen voor apparaten op stroom en over te stappen op een voordeliger contract, bespaar je op gaskosten. Ook door iets bewuster om te gaan met het verbruik en door duurzame ingrepen aan de woning kun je bezuinigen. Daarover lees je meer in ons artikel over investeringen voor warmte in huis.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee