Welke voordelen biedt gasloos wonen? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
gasloos
Huis

Welke voordelen biedt gasloos wonen?

De Nederlandse overheid wil zo snel mogelijk minder aardgas verbruiken, wat al helemaal het geval is nu Rusland Oekraïne binnengevallen is. De energierekening is hierdoor vele malen duurder geworden. Als je wilt vermijden dat je veel betaalt aan je energieleverancier kun je ervoor kiezen om gasloos te gaan wonen. Dit bied je meer voordelen dan alleen het verminderen van je energierekening. Wil je weten welke pluspunten je nog meer ervaart als je kiest voor gasloos wonen? Lees snel de rest van dit artikel door!

Geen risico op koolmonoxidevergiftiging

Gasloos wonen zorgt er dus onder meer voor dat je energierekening lager wordt, maar het resulteert ook nog eens in een schonere leefomgeving. Dit komt doordat je geen risico op koolmonoxidevergiftiging loopt aangezien je helemaal geen aardgas meer in je huis hebt. Koolmonoxide is trouwens een gas dat giftig is voor mensen en kleur-, smaak- en geurloos is. Het ontstaat als gas niet volledig verbrandt wordt. In je cv-ketel is er altijd een beetje aardgas dat niet volledig verbrandt wordt, maar het wordt normaliter goed afgevoerd. Vertoont je gasgestookte verwarmingstoestel slijtage of gaat het kapot? De koolstofmonoxide wordt dan mogelijk niet afgevoerd en komt juist in je huis terecht, wat veel schadelijke gevolgen kan hebben. Als je warmtepomp zonnepanelen plaatst omdat je gasloos wilt wonen, weet je zeker dat je thuis nooit een risico op koolmonoxidevergiftiging loopt.

Minder CO2 uitstoot

Als je in je huis gebruik maakt van aardgas of andere fossiele brandstoffen dan zorg je voor een hoge CO2 uitstoot. Dit leidt tot luchtverontreiniging, terwijl de aarde hier ook sneller door opwarmt. In Nederland merken we deze gevolgen alsmaar vaker en meer. In het najaar hebben we bijvoorbeeld steeds meer en extremere stormen, terwijl er bovendien meer regen valt waardoor er mogelijk meer overstromingen plaatsvinden. Daarnaast stijgt de zeespiegel langzaam maar zeker en stijgen de temperaturen.

Deze gevolgen van het vele gasverbruik in Nederland kunnen we beperken door gasloos te gaan wonen. Daarnaast moeten we natuurlijk nog meer dingen doen om onze CO2 uitstoot terug te dringen, maar gasloos wonen is al een goede eerste stap in dit proces. Daarnaast moeten we ook stoppen met het gebruik van andere fossiele brandstoffen. Zo doe je er goed aan om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, terwijl een warmtepomp laten installeren ook een aanrader is. Met behulp van deze twee stappen is gasloos wonen mogelijk waardoor je minder CO2 uitstoot.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee