Schuur in je tuin verduurzamen: 6 tips - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinschuur
Tips

Schuur in je tuin verduurzamen: 6 tips

Met een schuur in de tuin creëer je lekker veel opbergruimte. Je kunt er bijvoorbeeld tuingereedschap, fietsen, meubels en speelgoed in kwijt. Zo ziet de tuin er altijd netjes uit en bescherm je de spullen tegen allerlei weersinvloeden. Door goed voor je tuinspullen te zorgen, verleng je de levensduur en ben je dus duurzaam bezig. Maar hoe zit het met de duurzaamheid van het schuurtje zelf? In de onderstaande blogpost lees je 6 tips om jouw tuinhuis of schuur nog duurzamer te maken.

Tip 1. Vernieuw het oude dak

Als de schuur vrij oud is, is het verstandig om het dak te vervangen. Controleer eerst of het asbest bevat voordat je zelf aan de slag gaat. Asbest kun je veilig laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneerder. Andere oude daken kun je zelf vervangen. Het is belangrijk dat het nieuwe dak stevig, waterdicht en isolerend is. Investeer in goede dakbedekking om er weer jaren plezier van te hebben en problemen zoals lekkage te voorkomen.

Tip 2. Laat zonnepanelen plaatsen

Wist je dat je ook zonnepanelen kunt laten plaatsen op je schuur? Dan ben je pas echt duurzaam bezig! Zelfs wanneer er geen zon schijnt, kan een zonnepaneel nog energie opwekken uit daglicht. Het is de moeite waard om je te verdiepen in de mogelijkheden. Uiteraard moet de schuur wel groot en stevig genoeg zijn. Laat het dak controleren door een specialist en onderzoek samen wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie.

Tip 3. Maak een groendak

Als er al zonnepanelen op het dak van je woning liggen, kun je een groendak overwegen. Hiermee maak je de schuur zowel letterlijk als figuurlijk een stuk groener. Duurzaam én leuk voor het oog! Je bedekt het dak met diverse planten, mossen en grassen. Zo draag je bij aan de biodiversiteit en kan regenwater beter worden opgevangen. Daarnaast verlengt een groendak de levensduur van je zonnepanelen en verbetert het het rendement.

Tip 4. Impregneer het hout

Als jouw schuur of tuinhuisje van hout is gemaakt, is het verstandig om het materiaal (opnieuw) te impregneren. Zo bescherm je het hout tegen vocht en verleng je de levensduur. Gebruik een transparant impregneermiddel of juist een gekleurde beits.

Tip 5. Hergebruik materialen

Probeer wat vaker te werken met hergebruikte materialen. Wil je onderdelen van de schuur vernieuwen? Kijk dan of je het sloopmateriaal kunt recyclen. Hoe minder materiaal er wordt verspild, hoe duurzamer.

Tip 6. Voeg ledverlichting toe

Vervang een standaard lamp voor een duurzame ledlamp. Ledverlichting gaat veel langer mee en verbruikt bovendien minder energie. Je kunt bijvoorbeeld een dimbare wandlamp op de schuur monteren of je tuin versieren met een led lichtslinger.

Is jouw schuur of tuinhuis al duurzaam genoeg?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee