5 investeringen voor warmte in huis - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Warmte vloerverwarming
Huis

5 investeringen voor warmte in huis

Vorige week hadden we nog 6 makkelijke tips voor wat warmte in huis. Wil je echter structureel wat doen om warmte in je huis te houden of te krijgen? We benoemen hier 5 investeringen voor warmte in huis.

Dubbel glas

Mocht je nog enkel glas hebben, is het aan te raden om dit te vervangen voor dubbel glas. Uiteraard niet als je juist enkel glas hebt omdat je het mooier vindt of omdat dubbel glas niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij monumenten of huizen met een beschermd stadsgezicht).
Er zijn verschillende soorten dubbel glas. Standaard en HR. Die laatste is er in drie soorten (van HR tot HR+++).
Dubbel glas houdt de warmte heel goed binnen en de kou buiten. Dit scheelt derhalve ook in de energiekosten. Daarnaast houd je geluiden beter buiten en is het lastiger voor inbrekers om de ruit te breken.

HR-ketel

Helaas aan den lijve ondervonden: een oude CV ketel verwarmt je huis niet optimaal en kost daarnaast onnodig veel energie waardoor je energierekening te hoog is. Een nieuwe HR CV-ketel is niet goedkoop, maar je kunt ze ook huren of leasen. Neem dan gelijk een combiketel. Deze zorgt niet alleen voor de verwarming maar ook voor het warme water.

Groen dak

Een groen dak kan in de winter een goede isolatie bieden waardoor er meer warmte in het huis wordt behouden. Overigens dient het in de zomer juist om de warmte weg te voeren. De isolatie in de winter is wel afhankelijk van de vochtigheid van de verschillende lagen waaruit het groene dak is opgebouwd. Naast de isolerende functie, is een groen dak ook brandwerend en dempt het het geluid van neerslag en vogels op het dak.
Een groen dak bestaat uit 1 tot 5 lagen. De begroeiing kan bestaan uit mossen, grassen, vetplanten en/of kruiden.

Vloerverwarming

Omdat warmte opstijgt, kan je je verwarming het beste zo laag mogelijk plaatsen. Lager dan een vloer kan niet, dus is vloerverwarming optimaal. Deze kan op verschillende manieren worden verwerkt in je huis. Bijvoorbeeld door ruimte te frezen in de betonvloer waar de vloerverwarmingsbuis in komt te liggen of door middel van staalmatten of platen.
Je hoeft overigens niet je hele huis te voorzien van vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld aan alleen vloerverwarming in de badkamer. Wel zo fijn in de winter.

Isolatie

Isoleren van je huis is goed om warmte binnen te houden, voor het milieu en je portemonnee. Soms zijn er subsidies mogelijk als je je huis wilt (laten) isoleren. De meest voorkomende onderdelen van je huis om te isoleren, zijn:

  • Dak – deze kan je van binnen of buiten isoleren
  • Muren – deze kan je isoleren via de spouwmuur, buiten of binnen
  • Vloer of plafond – deze kunnen van boven of onder geïsoleerd worden
  • Kruipruimte – je kan de vloer of het plafond van de ruimte isoleren

Meer lezen

2 reacties op “5 investeringen voor warmte in huis”

  1. Mark de Leen schreef:

    Ik probeer al weken te bedenken waarom mijn huis niet fatsoenlijk warmte behoudt, en ik realiseerde me dat mijn cv ketel verschrikkelijk oud is. Dus ik zal moeten rondkijken naar een nieuwe cv ketel en dan beslissen of ik het zelf wil installeren, of dat ik het iemand anders vraag. In ieder geval bedankt voor de tips, ik had helemaal niet aan de ketel gedacht.

  2. Maria ten Hoeve schreef:

    Bedankt voor deze tips. Inderdaad een goed idee om glas te vervangen. Wij hebben hier en daar ook nog enkel glas in onze oude woning, het is inderdaad hoog tijd om dit te laten vervangen. Dit zal waarschijnlijk ook wel wat schelen op onze energierekening. Zal direct even een glaszetter bellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee