Waarom je gevel isoleren goed is voor je portemonnee - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
gevel isoleren
Huis

Waarom je gevel isoleren goed is voor je portemonnee

In de winter wil je er thuis warm bij zitten. Helaas zijn veel woningen in Nederland niet goed geïsoleerd. Dat betekent dat de verwarming een graadje hoger draaien nodig is om ‘s winters lekker warm te blijven, maar intussen gaat veel warmte verloren door alle koude lucht die je woning binnenstroomt. Met gestegen kosten voor energie, vraagt dat veel van onze portemonnee. Daarnaast is veel energie verbruiken niet goed voor het milieu. De oplossing voor deze problemen is isolatie. Hoe pak je de isolatie van je woning aan en waarom is het isoleren van je muren hierin zo belangrijk? Ontdek de voordelen van je muren isoleren met steenwol van Rockwool.

Waarom je muren isoleren?

Je zou denken dat kou vooral via kieren en gaten je huis binnenkomt. Dat klopt ook wel, maar je moet niet vergeten dat je buitenmuren het grootste deel van je woning vormen. Je zou het daarom kunnen vergelijken met het dragen van een warme jas. Alleen een sjaal, wanten en muts zijn niet genoeg om je warm te houden, je moet de gevel isoleren om de warmte in je woning vast te houden, en de kou niet via de muur je huis binnen te laten dringen.

Andere voordelen van gevelisolatie voor je huis

Isolatie met steenwol geeft, zoals gezegd, bescherming tegen kou en wind maar ook tegen water en brand. Steenwol werkt daarnaast ook enorm geluidswerend. De dikke platen steenwol verminderen de kans dat trillingen van geluidsgolven je woning binnendringen. Zo houd je geluiden vanuit de straat of de omgeving makkelijker buiten de deur.

Zoveel bespaar je met gevelisolatie

Het is lastig te zeggen hoeveel geld je bespaart met gevelisolatie. Dat hangt namelijk af van de oppervlakte van je woning, hoe je verwarmt en hoe koud het buiten is. Voor een gemiddeld rijtjeshuis dat verwarmt wordt op gas kan de energierekening per jaar enkele honderden euro’s goedkoper uitvallen met gevelisolatie. Hoe hoger de prijzen voor gas blijven, hoe interessanter deze optie dus wordt.

Vraag subsidie aan voor je isolatie

Je gevel isoleren bespaart je veel geld, zeker als je huis verwarmd wordt op gas en je muren voordien veel kou doorlieten. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de gevel isoleren je ook geld kost. Dat geld moet je zien als een investering om op de lange termijn minder te betalen. Bovendien kun je ook subsidie aanvragen bij de Nederlandse overheid om je muren te isoleren.

De regering is zich ervan bewust dat isoleren een van de beste manieren is om de hoge energierekening tegen te gaan en daarnaast een manier is om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Je kunt daarom sinds januari 2022 onder bepaalde voorwaarden 30% subsidie krijgen van de regering als je je huis wilt isoleren.

Goedkoop geld lenen om te isoleren

Je kunt deze subsidieregeling ook aanvragen via je VVE, als je in een appartement woont. Daarnaast kunnen mensen in een flat, maar ook in een gewoon huis, geld lenen bij de overheid tegen een zeer lage rente om het huis te isoleren.

Welke materialen kies je?

Om de gevel te isoleren, is het juiste materiaal nodig dat past bij jouw soort gevel. Steenwol van Rockwool is het beste materiaal om je muren te isoleren. Steenwol wordt gemaakt van basalt. Dat is een vulkanisch gesteente. Deze harde steen wordt omgezet in een draad door de steen te verhitten tot extreem hoge temperaturen. Het resultaat is een wol die extreem goed isoleert, brandveilig is en ook goed tegen water kan. Steenwol is zelfs meer dan brandveilig, het vertraagt namelijk de kans dat brand zich doorzet in je muren. Het zorgt dus voor een veiligere woning.

Bij Rockwool vind je verschillende toepassingen met steenwol. Je kunt het product zowel inspuiten in bestaande muren, of aan binnen of buitenmuren toevoegen in de vorm van dikke isolatieplaten gemaakt van steenwol. Een ander voordeel van het materiaal is dat het niet uitzet of krimpt. Op die manier ontstaan er dus nooit naden en kieren tussen de muur en de wol. De steenwol blijft altijd strak tegen de muur staan, zoals het ooit geplaatst is en zal nooit, afhankelijk van de omstandigheden, veranderen van vorm, dikte of structuur.

Welke soort muren isoleer je met steenwol?

Van metalen gevels tot de spouwmuur of zelfs de muur van een houten huis, alle soorten gevels kunnen van binnen en buiten bekleed worden met steenwol. Maar welke soort steenwol past het beste bij welke woning?

Spouwmuur isoleren

Rockfit spouwmuurisolatie van Rockwool is het perfecte materiaal voor de spouwmuur van nieuwbouwhuizen. Deze dikke platen van steenwol plaats je tussen de binnen- en buitenmuur. Ze houden je woning in de winter warm maar zorgen er in de zomer juist weer voor dat extreme hitte langer buiten de deur blijft. Bovendien heb je met de juiste isolatie in je spouwmuur een constante temperatuur in huis. Geluiden van buiten blijven ook makkelijker buiten de deur.

Isoleren met inblaaswol

Veel mensen wonen nog in oudere woningen, zoals de populaire ruitjeshuizen met typische erkers uit de jaren 30. Deze woningen hebben vaak een holle spouwmuur, die niet voor de perfecte isolatie zorgt van je woning. Het gevolg is hoge stookkosten. Je kunt gelukkig je oude holle spouwmuur na-isoleren met Rockfit Fulfill steenwol isolatievlokken (inblaaswol). Dat gaat vrij eenvoudig via een klein gat in het cement tussen de bakstenen. Deze isolatie zorgt er ook meteen voor dat je oude woning een stuk brandveiliger is.

Houten gevel isoleren

Houtbouw zie je steeds vaker in Nederland en is volgens vele architecten een modern en duurzaam alternatief voor huizen van cement en beton. Je kunt steenwol, vanwege de flexibiliteit en samendrukbaarheid van het materiaal, perfect tussen een houten buitenmuur en een binnenmuur plaatsen, zonder de muren direct heel dik te maken. Bovendien maakt een isolatie van steenwol de houten muren direct een stuk brandveiliger.

Andere soorten muren

Ook voor metalen muren, vliesgevels of geventileerde muren gemaakt van plaatmaterialen, zijn perfecte isolatieplaten te koop van steenwol, die ervoor zorgen dat het gebouw of de woning veel beter geïsoleerd worden.

Zelf je gevels isoleren

Wil je zelf aan de slag met de isolatie van je woning? Dan moet je er rekening mee houden dat je nooit zelf de buitengevel mag isoleren. Dit moet je altijd laten doen door een erkend bedrijf. Je binnengevel mag je wel zelf isoleren. Je kunt eenvoudig een raamwerk maken van metaal of hout en de platen van steenwol ertussen plaatsen. Dek de platen af met gips en stuc de platen, zodat je er niets meer van ziet.

Zelfs als je de buitenmuur laat isoleren door een erkend bedrijf, moet je er rekening mee houden dat je de gemeente om een vergunning moet vragen. Dat komt doordat de gevel er anders uit gaat zien na de verbouwing. Dit zorgt voor een nieuwe aanblik in de buurt. Je mag ook je woning niet zomaar in een bepaalde kleur schilderen of je dak een bepaalde kleur geven met nieuwe dakpannen. Met name bij rijtjeshuizen en monumentale panden is dit een probleem.

Je vraagt een vergunning aan bij het Omgevingsloket in jouw gemeente. Doe dit op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je je huis wilt isoleren aan de buitenkant. Voor het opvullen van spouwmuren of het plaatsen van steenwol aan de binnenzijde van je huis, heb je geen vergunning nodig. Je verandert daarbij tenslotte niets aan de omgeving.

Het kan overigens ook gebeuren dat je de voorgevel niet mag veranderen, maar wel de gevel aan de zijde van je achtertuin. In dat geval kun je wel een deel van je woning aan de buitenkant isoleren.

Combineer gevelisolatie ook hiermee

Je buitenmuren isoleren is belangrijk, maar als je ramen nog enkel glas hebben, of je deur heeft enorme kieren waar de tocht letterlijk doorheen waait, dan is goede isolatie nog steeds lastig. Denk daarom ook eens aan het plaatsen van kunststof kozijnen met dubbel glas of tochtstrips en vloerisolatie. Je kunt het isoleren van je woning ook combineren met het plaatsen van een warmtepomp, in plaats van een gasketel, of de aankoop van zonnepanelen op je dak.

Investeer en betaal minder

Gevelisolatie is de beste manier om zonder te verhuizen minder te betalen voor je energierekening. Het maakt daarbij niet uit op welke manier je de gevel isoleert. Je moet hiervoor wel altijd een investering doen, maar je krijgt er veel voor terug. Je hoeft immers niet lang te wachten tot je het geld van je investering hebt terugverdiend met een lagere energierekening.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee