Wat zijn goede manieren om je huis te isoleren? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
huis isoleren
Huis

Wat zijn goede manieren om je huis te isoleren?

Als je huis goed geïsoleerd is, kan het je flink wat voordelen opleveren. Met name de energiekosten kun je in mindering brengen wat erg fijn is met de huidige prijzen. Om geld te besparen, kun je dus het beste je huis laten isoleren. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen en stap voor stap alles toepassen wat voor jou haalbaar is. Hieronder kun je lezen op welke manieren je je huis kan isoleren.

Vloerisolatie

Wanneer je je vloer isoleert, blijft je vloer lekker warm en hoef je minder te stoken. Je kunt dit onder andere doen met PIR vloerisolatie platen, deze hebben namelijk een hoge isolatiewaarde. Hoewel je vloerisolatie van diverse materialen kunt maken, is PIR het meest rendabel. Je kunt de temperatuur zo’n 4 graden omhoog brengen als je vloerisolatie hebt. En als je vloerverwarming hebt zelfs nog meer. Daarnaast heeft vloerisolatie nog meer voordelen: het zorgt namelijk voor minder luchtvochtigheid en dat voorkomt weer schimmelproblemen.

Muur- en gevel isoleren

Spouwmuurisolatie is ook een goede manier om de stookkosten te verminderen. De spouwmuur is het lege gedeelte tussen de buiten- en de binnenmuur. Je gaat veel warmteverlies tegen wanneer je deze lege ruimte vult met PIR platen. Je voorkomt hiermee ook schimmelproblemen tussen de muren, het heeft dus meerdere voordelen.

Dakisolatie met PIR platen

Door je dak te isoleren, kun je veel warmteverlies tegengaan. Je verliest namelijk zo’n 30% warmte via jouw dak; zonde hè? Dus als je jouw dak isoleert, hoef je minder te stoken. Dat is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld met PIR dakisolatieplaten je dak isoleren. Een ander bijkomend voordeel is dat je niet alleen de warmte binnenhoudt, je houdt de warmte ook buiten. Dat is een fijn idee nu we steeds vaker een hittegolf in Nederland hebben. Je dak is lucht- en winddicht dankzij dakisolatie.

Wat zijn de eigenschappen van PIR platen?

PIR beschikt over een aantal goede en thermische eigenschappen, dankzij het schuimachtige materiaal. Ook dunne PIR platen isoleren erg goed, dit maakt dat ze beter isoleren dan andere materialen. PIR isoleert 1,7 keer zoveel in vergelijking met glaswol of rotswol van dezelfde dikte. Hier komen nog meer voordelen van PIR:

  • PIR is makkelijk te verwerken.
  • Het bevat brandvertragende eigenschappen en er komen geen schadelijke stoffen vrij bij brand.
  • Het kan zowel in het dak als in de spouwmuur verwerkt worden.
  • PIR neemt geen vocht op. Je kunt dit dus uitermate goed gebruiken in vochtige ruimtes.
  • Je hoeft geen aparte dampschermen aan te schaffen, dit zit namelijk al in de PIR platen.

Er zijn ook een aantal nadelen van PIR. PIR is onder andere moeilijk te recyclen en moeilijk vervormbaar. Je moet er dus voorzichtig mee werken.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee