Je kent het wel. Zit je eindelijk na een dag hard werken rustig op de bank en vlieg je direct tegen het plafond van al het vele geblaf, kindergeschreeuw en de harde muziek van het veldje naast je huis. Of andersom. Kun je eindelijk weer lekker aan de slag met je saxofoon waar je zo lang naar uitkeek, wordt er direct na de eerste toon al op de muren getikt door je buren. Hoe voorkom je nu dat jij teveel last ervaart van alles dat buiten je huis gebeurt en hoe voorkom je bovendien dat jouw buren last krijgen van lawaaierige dingen die jij onderneemt in huis. Juist. Geluidsisolatie!
Geluid is in principe objectief te meten. Dat gaat helaas niet op voor geluidshinder. Mensen hebben verschillende acceptatiegrenzen. Wat de één juist ervaart als gezellig, zal door de ander als afgrijselijk worden beschouwd. Ook zie je vaak dat mensen die ergens lang wonen totaal geen notie meer hebben van al het overvliegend luchtverkeer over hun huis, terwijl de nieuwe buren er elke dag gillend gek van worden. Om die reden is het niet makkelijk een vaste standaard te hanteren wat betreft geluidsbestrijding. Ieder zal dus op zichzelf moeten bekijken wat voor hem of haar wel en wat niet acceptabel is en daar vervolgens naar handelen.
Je kunt een bepaalde ruimte op verschillende manieren akoestisch isoleren. In principe zijn er twee verschillende soorten van geluidsoverlast te onderscheiden: het contactgeluid en het luchtgeluid. Feitelijk gezien heb je bij geluidshinder per definitie altijd wel last van beide soorten geluidsoverlast. Maar vaak is het zo dat één van beide meer aanwezig is dan de ander.
Geluidshinder die wordt veroorzaakt door contactgeluid wil eigenlijk zeggen iemand last heeft van twee of meerdere verschillende materialen (bouwdelen) die in elkaar met contact staan en als gevolg daarvan in trilling worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan hakken op de vloer, een hamer op een kast, of het verschuiven van meubilair. De trilling die dit in de vloer veroorzaakt, kan door de rest van het gebouw verspreid worden.
Simpel gezegd kun je luchtgeluid het beste omschrijven als geluidstrillingen die via de lucht komen. De boosdoeners hiervan zijn vaak zeer kleine kieren of gaatjes. Luchtgeluiden zijn ook in staat om wanden en plafonds in trilling te brengen als gevolg van bijvoorbeeld muziek, geschreeuw of voortrazende auto’s.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd. Zoals je geluidsproblemen op kunt lossen door simpelweg de wasmachine of andere apparaten of machines los te koppelen, zo kun je dat ook doen met constructies als wanden, vloeren en plafonds. Goede geluidsisolerende materialen voor de vloer zijn bijvoorbeeld een PVC vloer of Floorhouse laminaat.
Heb je last van luchtgeluid of wil je de akoestiek in een kamer verhogen, dan heb je geluidsabsorberende materialen nodig tegen de wanden van de kamer waarbinnen je het geluidsniveau graag omlaag wilt hebben of de akoestiek wilt verbeteren. Bij het absorberen van geluid worden klanken in een absorptiemateriaal opgenomen. Hoe dikker het materiaal des te hoger de absorptiewaarden en des te beter het eind resultaat wordt. Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige akoestische panelen, akoestische platen, baffles en bass traps.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee