5 redenen om jouw gevel te bekleden met kunststof in plaats van hout - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
gevel
Huis

5 redenen om jouw gevel te bekleden met kunststof in plaats van hout

Ga je een nieuw huis bouwen? Dan moet je onder meer nadenken over de gevelbekleding. Een gevel bestaat soms alleen uit baksteen, maar je kunt dit materiaal ook combineren met hout of kunststof. Vroeger werd er vaak voor hout gekozen, maar tegenwoordig worden gevels van huizen steeds vaker bekleed met kunststof. Twijfel je nog? In deze tekst zetten we 5 redenen op een rijtje om jouw gevel te bekleden met kunststof in plaats van hout.

1. Kleurvast

Gevelbekleding wordt in de lente en zomer blootgesteld aan zonlicht. Heb je jouw gevel gedeeltelijk bekleed met hout en heeft dit materiaal een kleurtje? Dan vervaagt deze kleur na verloop van tijd. Dit komt door de zon. Wanneer je voor kunststof gevelbekleding kiest, hoef je hier niet bang voor te zijn. Kunststof is namelijk kleurvast. Dit wil zeggen dat dit materiaal niet verkleurt door de zon.

2. Vochtbestendig

De meeste mensen weten dat onbehandeld hout niet goed tegen water kan. Daarom wordt het hout waarmee gevels bekleed worden vaak eerst behandeld. Het hout kan in dat geval weliswaar beter tegen water, maar het is niet uitgesloten dat er op den duur toch houtrot optreedt. Bij kunststof is dit niet het geval. Dit materiaal neemt namelijk geen vocht op.

3. Duurzaam en milieuvriendelijk

De meeste mensen bestempelen kunststof niet direct als een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Toch is kunststof gevelbekleding dit wel degelijk. Hoe dit komt? Doordat kunststof een lange levensduur heeft. Wanneer je jouw gevel (deels) bekleedt met dit materiaal, kun je hier al snel zo’n 30 jaar mee vooruit. Extra bijkomstigheid is dat kunststof recyclebaar is. Zo kan oude kunststof gevelbekleding bijvoorbeeld gebruikt worden om nieuwe gevelbekleding van kunststof van te maken.

4. Onderhoudsarm

Eén van de belangrijkste reden om de gevel van jouw huis te bekleden met kunststof in plaats van hout is wat ons betreft de mate van onderhoud. Doordat hout verkleurt door zonlicht, moet je het eens in de zoveel jaar opnieuw schilderen. Doe je dit niet? Dan gaat dit ten koste van de uitstraling van jouw woning. Daarnaast is het belangrijk om hout te (blijven) behandelen tegen houtrot. Zit je hier niet op te wachten? Kies dan voor kunststof. Dit materiaal is namelijk onderhoudsarm. Het is immers al voldoende om kunststof eenmaal per jaar schoon te maken.

5. Bijna niet van hout te onderscheiden

Doordat de vraag naar kunststof gevelbekleding alsmaar toeneemt, worden de mogelijkheden op dit gebied ook steeds groter. Zo kun je tegenwoordig ook voor kunststof gevelbekleding met houtlook kiezen. Je bekleedt jouw gevel in dat geval met kunststof, maar het ziet eruit als hout. De panelen zijn namelijk voorzien van een houtnerf. Deze gevelbekleding is ideaal voor mensen die willen profiteren van de warme uitstraling van hout en de voordelen van kunststof.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee