Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
shop
barbecue
Recepten

Recept: 3 gerechten voor op de barbecue

barbecue

Grillen en roosteren natuurlijk, én bakken, braden en vuurtje stoken… Met de Stokebrandt kun je als het weer maar even meezit het hele jaar buiten koken. Dit is het barbecue-seizoen bij uitstek. In ons blad lees je de recepten voor gepofte aubergine met harissa-olie en kruidig zoet gegrild fruit met specerijensiroop. Dat vonden wij niet genoeg, dus krijg je er hier nog 3. Enjoy!

Forel in rauwe ham met rozemarijn

hoofdgerecht (4 personen)

  • 4 hele forellen*, schoongemaakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el citroenrasp van (bio)citroen
  • 2 el amandelen met vlies
  • 1 tl grof zeezout
  • ½ tl peperkorrels
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 8 flinke plakken rauwe ham
  • 8 takjes rozemarijn
  • ook nodig: keukentouw

Verwarm de barbecue voor.

Dep de forellen goed droog met keukenpapier en snijd in de zijkanten 4–5 ondiepe inkepingen op gelijke afstand van elkaar.

Maal in de vijzel (of keukenmachine) de knoflook, citroenrasp, amandelen, zeezout, peper en olie tot een pasta en wrijf de vissen ermee in. Wikkel de vissen elk in 2 plakken rauwe ham en bind ze vast met keukentouw. Steek onder het touw aan beide kanten van de vis een takje rozemarijn.

Rooster de forellen op de grillplaat ± 6 min. aan elke kant. Serveer.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 15 min.   

Groene panzanella met haloumi

voor- of bijgerecht (6-8 personen)

  • 350 g gedopte tuinbonen
  • 150 g sugarsnaps
  • 150 g peultjes
  • 4 sneetjes zuurdesembrood, zonder korst, in 2½ cm-blokjes
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 el witte balsamicoazijn of wittewijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 4 lente-uitjes, in dunne reepjes
  • 1 bosje waterkers, harde takjes verwijderd
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 2 el fijngesneden muntblaadjes
  • 200 g haloumi*, in dikke plakken
  • ook nodig: barbecuepan

Blancheer de tuinbonen in kokend water met zout 2 min., of tot ze beetgaar zijn. Giet ze af, spoel onder koud water en dubbeldop ze. Blancheer de sugarsnaps en peultjes 1 min., giet ze af en spoel koud.

Leg ondertussen het brood op de barbecuepan, schep er 2 el olijfolie door en bak het in 6-8 min. goudbruin. Laat afkoelen in de saladeschaal.

Klop in een kom de azijn, mosterd, knoflook en 2 el olijfolie door elkaar.

Schep in een grote kom de tuinbonen, sugarsnaps, peultjes, lente-ui, waterkers en kruiden door elkaar.

Verhit de rest van de olie in de barbecuepan op middelhoog vuur. Dep de haloumi droog met keukenpapier en bak de plakken 1½ min., of tot ze goudbruin zijn. Keer de haloumi en bak nog 1 min. Snijd de plakken evt. wat kleiner en voeg toe aan de salade met de bonen en de dressing, schep door elkaar en serveer.

* Haloumi is Griekse (Cypriotische) stevige schapen- of geitenkaas, erg geschikt om te grillen omdat het niet echt smelt. Te koop bij sommige supermarkten, mediterrane winkels en kaaswinkels.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 8 min.

barbecue

Lamsspiesen met kisir

hoofdgerecht (8 personen)

Begin evt. 1 dag van tevoren met de bereiding van dit gerecht.

  • 1½ tl venkelzaad*
  • 1½ tl mild paprikapoeder
  • 3/4 tl van elk: geelwortelpoeder (kunjit)*, garam masala*, koriander- (ketumbar), kardemom*- en kaneelpoeder
  • 1 el fijngeraspte gemberwortel
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • ½ bosje koriander, kleingesneden
  • 4 lamshaasjes, in stukken van 2 cm
  • 280 ml Griekse yoghurt
  • 2 el harissa**
  • plat brood en korianderkiemen***, voor garnering
  • ook nodig: 8 houten satéprikkers, 4 uur in koud water geweekt

Kisir

  • 250 g fijne bulgur****
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 4 el citroensap
  • 2 tomaten, zaadjes verwijderd, in blokjes
  • ½ komkommer, geschild, in blokjes

Doe de droge specerijen met de gember, knoflook, het citroensap, de olie en de helft van het korianderblad in een kleine keukenmachine en pureer ze tot een pasta. Voeg wat zout en peper toe en schep de vleesblokjes hiermee om. Laat ze afgedekt 4 uur (of een nacht) marineren in de koelkast.

Bereid voor de kisir de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de ui 30 min. weken in het citroensap. Giet de bulgur af in een fijne zeef en druk er zoveel mogelijk water uit. Doe over in een kom en voeg het ui-mengsel, de rest van de ingrediënten en wat zout en peper toe.

Ontsteek 30 min. voordat je gaat roosteren de barbecue. Laat de vleesblokjes op kamertemperatuur komen en steek ze aan de satéstokjes (of aan verse twijgjes) en gril ze 4-5 min. tot ze medium rare zijn of langer naar wens. Laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 min. rusten.

Schep de yoghurt in een kommetje en roer de harissa er losjes door. Serveer de lamsspiesen met het platte brood, de kisir, yoghurt en korianderkiemen.

* Venkelzaad, geelwortelpoeder, garam masala en kardamom zijn te koop bij de natuurwinkel, mediterrane winkels en toko.
** Harissa is Noord-Afrikaanse chilipasta, verkrijgbaar in mediterrane winkels en supermarkten.
*** Korianderkiemen zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde groentewinkels (of kweek ze zelf). Of neem andere kiemen naar keuze.
**** Bulgur is gebroken tarwe, fijn of grof, te koop bij natuurvoedingswinkels en mediterrane winkels.

Bereiden ± 50 min. / marineren ± 4 uur tot nacht

Fotografie: Eric van Lokven Styling: Femke Pastijn, Jorian Lub en Lorin Ruikers Receptuur: delicious.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee