Maak je barbecuefeest een succes: een 10-stappenplan - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Terras

Maak je barbecuefeest een succes: een 10-stappenplan

De lente en de zomer zijn de perfecte seizoenen voor buitenactiviteiten, vooral voor het organiseren van een barbecue. En nu het eenmaal bijna lente is, is dit de beste periode om alvast je tuin gereed te maken voor alle leuke barbecuefeestjes die je straks gaat organiseren zodra de eerste warme dag zich aandient.

En of het nu een klein of een groot feest is, dat maakt dan niet eens heel veel uit. Groot of klein, er zijn altijd vaste elementen waar je even aan denken moet als je een gezellig BBQ-feestje wilt organiseren, of waar het simpelweg leuk is om even aan te denken ter verhoging van de gezellige barbecuesfeer.

1. Kies de juiste locatie

Het kiezen van de juiste locatie in je tuin voor het plaatsen van je barbecue is belangrijk. Zorg ervoor dat je een locatie kiest die groot genoeg is zodat mensen er makkelijk naartoe en vandaan kunnen lopen, maar dat ook gezellig genoeg is om een intieme sfeer te creëren.

Vergeet bij de bepaling van de locatie ook niet de praktische zaken. Het is immers niet handig om een barbecue vlak naast een struik te zetten vanwege het mogelijke brandgevaar. En ook wil je je barbecue liever niet onder overhangende takken van een boom hebben staan, tenzij het je heel lekker lijkt wat vogelpoepjes als sausje op je vlees, vis of groenten te krijgen.

2. Maak van de plek waar je barbecue staat, een echt gezellig barbecuehoekje

Een speciale plek voor je barbecue creëren, is niet alleen praktisch, maar zorgt er ook voor dat je barbecue er echt bij hoort. Zet je barbecue op een tafel of een speciaal daarvoor ontworpen barbecue-eiland en plaats hier ook wat kookgerei, kruiden en specerijen op. Zo heb je alles binnen handbereik en kan je volop genieten van het barbecueën, terwijl het tegelijkertijd de gezelligheid van het feest bevordert.

3. Zorg dat je tijdig alle juiste materialen in huis hebt

Een tang, spatel, grillborstel en vork zijn absolute musthaves voor een geslaagde barbecue. Zorg er ook voor dat je genoeg borden, bestek, glazen en servetten hebt. Voor een extra feestelijk gevoel kan je zelfs wat decoraties toevoegen, zoals placemats, tafellopers of leuke kleine vaasjes met bloemetjes.

4. Creëer schaduwrijke gebieden

Als je je barbecue overdag organiseert, is het belangrijk om schaduwrijke gebieden te creëren om de gasten comfortabel te houden. Als de zon straks te lang op alle gasten schijnt, kan dit ongemak veroorzaken op den duur.

Zijn er geen natuurlijke schaduwplekken in de tuin (door bijvoorbeeld de takken van een boom of door een overkapping), plaats dan een luifel of parasol om schaduw te bieden.
Zorg er ook voor dat er voldoende zitplaatsen beschikbaar zijn op deze schaduwplek. Overweeg ook om enkele extra parasols of feesttenten op te zetten om extra schaduw te creëren.

5. Zorg voor verkoeling

Door veel schaduwrijke gebieden te scheppen in je tuin ben je al een heel eind op weg voor de verkoeling voor je gasten. Maar denk ook eens aan andere verkoelende zaken, zoals het strategisch plaatsen van een koelbox of een klein koelkastje op loopafstand van de tuin, zodat iedereen makkelijk zichzelf van verkoelende dranken kan voorzien. Ook zou je als toetje voor lekker verkoelend ijs kunnen kiezen.

6. Maak gezellige zithoeken

Een barbecue is een sociale bijeenkomst. Een barbecue draait om gezelligheid. Het is daarom belangrijk om gezellige zithoeken te creëren waar gasten kunnen ontspannen en bijpraten. Zorg dat er in ieder geval één zitplaats beschikbaar is voor elke aanwezige gast, zodat niemand onverhoopt hoeft te staan op momenten dat diegene eigenlijk juist graag even had willen zitten, net zoals de rest van het gezelschap op dat moment.

Let er ook op dat de stoelen of banken comfortabel aanvoelen door er bijvoorbeeld heerlijk zachte kussens en warme dekentjes op te leggen. Niemand kan echt lekker eten als het lichaam verkrampt voelt door de harde of onprettige stoel waar hij/zij op zit.

Overweeg ook om een ​​vuurplaats of vuurkorf toe te voegen voor extra sfeer en warmte wanneer de zon ondergaat.

7. Verlicht je tuin

Het toevoegen van verlichting aan je tuin is een geweldige manier om sfeer te creëren en de barbecue-ervaring te verbeteren. Overweeg om lichtslingers op te hangen tussen bomen of langs de omheining van je tuin. Gebruik ook tuinlantaarns of kaarsen om extra sfeer te creëren. Zorg ervoor dat je ook voldoende verlichting hebt rond de barbecue om de chef-kok te helpen bij het grillen.

8. Maak een barbecue-thema

Een geweldige manier om je tuin te decoreren voor een barbecue is door een thema te kiezen. Dit kan variëren van een tropisch thema tot een nautisch thema of een country-western thema. Voeg decoraties toe zoals strandballen, palmbomen, houten paletten, rieten manden en hoeden om je thema te ondersteunen. Dit geeft je barbecue een samenhangende sfeer en het voegt extra plezier toe aan je barbecuefeest.

9. Voeg kleurrijke bloemen en planten toe

Bloemen en planten zijn een geweldige manier om het feestgevoel te verhogen en je tuin op te fleuren. Planten in potten en bloemen in vazen kunnen een kleurrijke en levendige sfeer creëren.

10. Zet luidsprekers in de tuin voor de muziek

Muziek kan de sfeer van je barbecue helemaal maken. Kies voor vrolijke en zomerse muziek om de sfeer te verhogen en de stemming erin te houden. Zorg ervoor dat het volume niet te luid is, zodat gasten nog steeds met elkaar kunnen praten en de buren geen overlast hebben van het geluid (beter nog: nodig je buren ook gezellig uit!).

Met deze tips kun je je tuin op een leuke en gemakkelijke manier omtoveren tot een prachtige barbecueplek. Geniet van het samenzijn met vrienden en familie in een mooie omgeving!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee