Huis leuker maken? Dit 7-stappenplan maakt je leven makkelijk - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Huis interieur
Huis

Huis leuker maken? Dit 7-stappenplan maakt je leven makkelijk

Als je uitgekeken bent op je huis en graag eens wat anders wilt, hoeft dat niet te betekenen dat ook echt alles moet veranderen om een heel nieuw huis te krijgen. In dit artikel vertellen wij in 7 stappen hoe je op een simpele wijze je huis een stuk leuker kunt maken. Van het ideale kleurenpalet, tot aan de voordelen van het inschakelen van een bouwkundig adviesbureau. Volg dit 7-stappenplan en verander de look & feel in je huis zonder dat je hier grote rigoureuze maatregelen voor hoeft te nemen.

1. Welke woonstijl wil je?

Vaak lukt het je goed om aan iemand uit te leggen wat voor soort woonstijl je graag zou willen hebben in je huis. Maar probeer het nu eens in beelden uit te drukken!
Pak een grote stapel tijdschriften, brochures, prints van Pinterest en afbeeldingen van Google en zoek de plaatjes uit die voor jou goed voelen. Print ze uit, knip ze uit en plak ze op een groot kartonnen bord. Dit is je moodboard!
Op je moodboard kunnen bijvoorbeeld plaatjes van een strand, een vuurtoren, en schelpen staan. Het gaat om de sfeer die je wil creëren in je huis, niet de producten die je wilt kopen.

2. Zoek je kleurenpalet uit

Zoek op basis van je moodboard een kleurenpalet uit die er het beste bij past. Er zijn meerdere apps in de appstore te vinden die je hierbij kunnen helpen, maar leuker is het misschien wel om de kleuren samen te stellen met verschillende stalen en stofjes die je vindt. Die kun je mooi op je moodboard plakken!

3. De grote drie

De meest bepalende onderdelen van een inrichting zijn: 1. Muren, 2. Raambekleding, 3. Vloeren.
Bepaal nu voor elk van de drie wat je daar precies mee wil gaan doen. Welke kleur? Welke stof? Welk materiaal? Welke structuur? Welke zachtheid? Kies je voor tapijt, zeil, of zet je de huidige vloer in de beits?
Wil je rigoureus te werk gaan en een muur of muren weghalen of verplaatsen, is het verstandig om eerst bouwkundig rapport te laten maken zodat de toestand van je huis duidelijk is.
Voor alle drie de elementen geldt: houd je aan je moodboard en blijf bij je gekozen kleurenpalet. Varieer alléén de materiaalkeuze.

4. Welke dingen in je huis kun je veranderen?

Kijk nu goed rond in je huis en stel bij elk meubelstuk telkens drie vragen: a) Blijft dit hier zoals het is? b) Kan ik het een opknapbeurt geven? c) Moet het weg?

Telkens als je bedenkt dat iets wel echt weg moet, probeer er dan toch eens opnieuw naar te kijken: Kun je misschien de stoelpoten verven? Kun je er misschien een ander stofje overheen doen? Kun je er misschien een doek overheen doen? Probeer creatief te zijn!

5. Teken twee plattegronden

Begin met het uittekenen van een plattegrond van je huis, waarin je alle huidige posities van je meubelen en muren tekent.
Als je daarmee klaar bent, teken dan een tweede plattegrond en ga nu schuiven met alles! Probeer zo creatief als mogelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verschuiven of het bouwen van kleine wandjes!

6. Hoe zit het met het licht?

Bekijk nu per kamer wat de functie van die kamer wordt. Hoe wordt er geleefd? Waar wordt er gelezen of gewerkt? Waar wordt ontspannen? En waar valt het natuurlijke daglicht naar binnen? Probeer op basis van deze informatie nu te bekijken waar in elke kamer functioneel licht (bijvoorbeeld een fel leeslampje) en waar sfeerlicht moet komen.

7. Er op uit!

Je hebt nu een moodboard, een plattegrond van het huis en een basiswensenlijst voor ‘de grote drie’ (muren, raambekleding en vloeren) en de meubels. Kijk dan wat er al in huis is dat hier op aansluit! Kies vervolgens op basis van je moodboard en overige materialen en verzamelde gegevens een nieuwe bank uit, een kast, een eettafel en eetstoelen (indien nodig). Maar niet alles tegelijk! Een nieuwe stijl in het huis moet langzamerhand ontwikkelen en groeien. Geef daarom elke ruimte eerst één element waar de aandacht naar uit gaat. Dit zorgt voor rust. Teveel focuspunten en accessoires kunnen de balans in een kamer teveel verstoren. Voorbeelden van focuspunten: een grote schouw (met bijvoorbeeld een mooie verzameling erop), een groot schilderij, of een hele kleurrijke stoel. Vanaf dit punt bouw je steeds een beetje verder aan de kamer, wat regelmatige shoppingtrips naar woningwinkels kan betekenen Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan de kringloop of antiekwinkels want daar kun je plotseling een schitterend pareltje tegenkomen!

Veel succes en een prachtig nieuw huis gewenst! Zolang je dit stappenplan aanhoudt, heb je dat voor elkaar in een handomdraai!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee