Wat is een Yakiniku BBQ? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Yakiniku
Algemeen

Wat is een Yakiniku BBQ?

Iedereen houdt van een goede barbecue – heerlijk vlees dat sist op een hete grill. Ondertussen geduldig wachtend terwijl de rokerige goedheid je zintuigen prikkelt. Terwijl je elke hap combineert met een scala aan kruiden. Japan is niet anders in het genieten van BBQ. Deze Japanse bbq-stijl, genaamd yakiniku, is praktischer en is een eetervaring die iedereen zou moeten proberen. Het is bovendien een merknaam voor bbq’s.

Wat is yakiniku?

Dus wat is yakiniku eigenlijk? Yakiniku is een Japanse grillstijl waarbij hapklare stukjes vlees worden gekookt op een houtskoolgrill of elektrische/gasbakplaat op gaas- of ijzeren platen. Alles wordt samen op dezelfde grill gekookt en rijst wordt vaak apart geserveerd. Samen met kool en andere rauwe groenten.

Het leuke van yakiniku is dat het vlees rauw geserveerd wordt en je het zelf kookt.

Yakiniku is een soort sociale activiteit tijdens een maaltijd. Aangezien mensen meestal in groepen met vrienden, familie of collega’s gaan en je het samen kookt. Omdat je even moet wachten tot het vlees gaar is, heeft iedereen de tijd om te kletsen en bij te praten.

Buitenshuis

In Japan kan yakiniku thuis worden gegeten (met behulp van een kleine yakiniku-grill), buitenshuis (sommige parken en stranden hebben speciale grillruimtes) en natuurlijk in restaurants. Japan heeft geen tekort aan echt goede yakiniku-restaurants. Je kunt dit gevoel in huis halen; neem bijvoorbeeld een kijkje op BBQ Time.

Wat kan er op de Yakiniku?

Voor yakiniku worden veel verschillende soorten en stukken vlees gebruikt, en hoewel het woord vlees (niku) in de naam voorkomt, kan yakiniku ook vis, schaaldieren en groenten bevatten. Hieronder wat Japanse gerechten, maar ook Nederlands vlees past er prima op.

Rundvlees

  • Kalbi, korte ribben, meestal zonder bot geserveerd en gemarineerd
  • Harami, een vlees rond het middenrif, meestal vrij mals
  • Misuji, schoudervlees
  • Rosu, runderlende
  • Geelbruin, rundertong

Varkensvlees

  • Butabara, buikspek, erg vet
  • Tontoro, vlees van nek en wang

Kip

  • Momo, kippendij
  • Bonjiri, kippenstaart

Horumon/Motsu (slachtafval)

  • Gatsu, varkensmaag
  • Hachinosu, pens
  • Runderlever
  • Hatsu, hart
  • Horumon, darmen

Zeevruchten

  • Schelpdieren
  • Inktvis
  • Garnaal

Groenten

  • Paddestoelen
  • Paprika
  • Pompoen
  • Ui
  • Kool
  • Knoflook
  • Aubergine
  • Taugé

Geschiedenis van de Yakiniku

Yakiniku heeft een interessante geschiedenis in Japan. Oorspronkelijk verwees het meer naar de westerse bbq-stijl. Maar in het vroege Showa-tijdperk verschoof de betekenis naar iets dat meer leek op de Koreaanse bbq-stijl die we vandaag de dag kennen. Er wordt zelfs gezegd dat dit de plek is waar de yakiniku van vandaag vandaan komt.

Rond 1945 introduceerden Koreaanse immigranten in Osaka en Tokio deze restaurantstijl bij de lokale bevolking. Ze maakten zelfs de consumptie van slachtafval en andere delen van dieren populair, die destijds vaak werden weggegooid.

Door de jaren heen hebben de Japanners yakiniku meer aangepast aan wat wij nu kennen. In tegenstelling tot Koreaanse bbq wordt Japans bbq-vlees niet vaak gemarineerd. Het wordt gekookt in hapklare stukjes die worden gedoopt in Japanse bbq-saus, citroensap of gewoon gezouten. In veel restaurants kun je echter vlees in Koreaanse stijl, zoals kalbi en bulgogi, vinden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee