Zo kies je de juiste underlayment platen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
underlayment
Huis

Zo kies je de juiste underlayment platen

Underlayment platen worden tegenwoordig voor van alles gebruikt. Je vindt ze terug onder vloeren, als onderdeel van meubels, maar ook camperbouwers zijn dol op deze makkelijk te bewerken platen. Toch blijven underlayment platen voornamelijk constructiemateriaal. Dit houdt in dat ze voornamelijk gebruikt worden in muren, vloeren en daken. Uit het zicht dus.

Wat is underlayment?

Underlayment platen worden gemaakt van dunne platen hout die kruislings met elkaar worden verlijmd. Hierdoor ontstaat een zeer sterke plaat die uitermate geschikt is als basis voor een vloer, een muur of een dak. Dat underlayment bestaat uit verschillende lagen is goed te zien aan de zijkant. De zijkanten zijn daarnaast voorzien van een groef. Door deze groef kunnen losse underlayment platen gemakkelijk en snel in elkaar geschoven worden waardoor je een zeer strak en egaal resultaat krijgt. De meest gebruikte underlayment dikte in is in Nederland 18 millimeter. De andere beschikbare diktematen variëren tussen de 9 en 21 millimeter.

Verschillende soorten underlayment

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten underlayment platen verkrijgbaar. Welke geschikt zijn hangt af van verschillende factoren. In het verleden werden underlayment platen enkel gebruikt voor constructieve functies maar tegenwoordig worden ze ook regelmatig gebruikt in meubels waarbij de plaat in het zicht komt te zitten. In dit geval is het natuurlijk belangrijk dat de plaat ook een enigszins mooi uiterlijk heeft. Voor platen die zichtbaar blijven kiest men vaak voor Fins vuren. Dit type underlayment heeft een vrij netjes uiterlijk en is relatief licht van gewicht. Ook is Fins vuren underlayment makkelijk te bewerken waardoor deze beter geschikt is voor zichtwerk dan andere types underlayment.

Gewicht

In principe zijn de verschillende soorten underlayment platen ongeveer even sterk. Het maakt dus niet zoveel uit hoe zwaar de platen underlayment zijn. Het verschil in gewicht wordt voornamelijk veroorzaakt door het type hout en heeft dus niks te maken met de kwaliteit van het underlayment. Speelt gewicht een belangrijke rol in je klusproject? Dan kies je wederom het beste voor Fins vuren. Fins vuren underlayment is lichter dan de meeste andere underlayment platen.

Dikte en toepassing

De 18 millimeter platen zijn uitermate geschikt voor constructief gebruik. Hoeft het materiaal echter geen gewicht te dragen of wordt het bijvoorbeeld gebruikt als verpakkingsmateriaal? Dan kan je kiezen voor dunnere underlayment platen. Vraag bij twijfel even na bij de bouwmarkt welke underlayment plaat het meest geschikt is. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee