Zelf rozemarijn planten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Rozemarijn
Moestuin

Zelf rozemarijn planten

Hoewel rozemarijn oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië komt, kun je de plant ook prima hier in Nederland zelf planten en laten groeien. Dat gebeurt inmiddels ook veelvuldig en dat is ook niet zo vreemd. De plant heeft namelijk meerdere functies. Zo wordt het gebruikt als smaakversterker bij bijvoorbeeld vlees, maar kan het ook als aromatische geurversterker dienen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat rozemarijn de oplossing is voor tal van gezondheidsklachten. En als je het zelf kan planten, is dat niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook nog eens heel handig en goedkoop! In deze blog vertellen we je er alles over!

Rozemarijn

Rozemarijn is een wintergroene struik en ziet er dus het hele jaar goed uit. Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei. Rozemarijn kan daarnaast slecht tegen de vorst. In de winter zal de plant dus beschermd moeten worden.

Planten

Wil je rozemarijn gaan planten? Dan is het verstandig om dat niet vlak voor de winter te doen. De beste periode om jonge rozemarijn in de grond te zetten, is in het voorjaar of in de zomer. Een al te natte grond is ook niet goed voor de plant. Daarom is het aan te raden om eerst een laagje grit of kiezelstenen aan te brengen in een gat in de tuin en daar de rozemarijn op te zetten. Daarna kun je het gat vullen met grond. Ook wanneer je de rozemarijn in een flinke plantenbak of bloempot wil zetten, is het verstandig om er niet al te veel grond in te doen of te werken met een laagje grit of kiezelstenen.

Rozemarijn in een pot

Wanneer je rozemarijn in een pot hebt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen. In plantenbakken gaan deze namelijk snel op. Plaats daarom in de lente een speciale tablet met meststof die langzaam werkt in de pot. Vaak heeft de plant daar voor het hele groeiseizoen genoeg aan. Ook kun je gebruik maken van extra vloeibare voeding om ervoor te zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Als rozemarijn in open grond staat is het toevoegen van voedingsstoffen overigens niet nodig.

Overwinteren

Omdat de plant gevoelig is voor vorst, is bescherming in de winter pure noodzaak. Bij rozemarijn in een pot kun je dat eenvoudig doen door de pot in de garage of in huis te zitten. Let er daarbij wel op dat de grond niet uitdroogt en geeft de rozemarijn op tijd water. Ook wanneer de plant in de tuin vast staat, kun je deze goed tegen de vorst beschermen. Breng rond de voet van de plant een hoop droge bladeren aan of leg er een flinke hoeveelheid stro neer. Bij strenge vorst kun je de takken van de plant ook afdekken met vliesdoek.

Succes met de rozemarijn!

Meer lezen

2 reacties op “Zelf rozemarijn planten”

  1. Hellen schreef:

    Gdd, ik heb een plantje uit Ned n.Suriname v. mijn vriendin gekregen in een pot met zw.aarde gedaan maar jammer de rozemarijn heeft het niet gehaald helemaal uitgedroogt wat ging er mis ?

  2. Sophie pisters schreef:

    Bij ons gaat rozemarijn altijd kapot hij sttaat op balkon in pot wat doen we verkeerd gr een ber terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee