De kruidenplukker - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kruiden
Algemeen

De kruidenplukker

kruiden

Ze begonnen eraan uit liefhebberij of idealisme, het kweken van kruiden en fruit, dat al snel uitgroeide tot een echt vak. Met als kroon op het werk: de oogst. ‘Het vaststellen van het juiste plukmoment is altijd spannend. Op een gegeven moment hakken we de knoop door: aanstaande vrijdag gaan we oogsten.’

Wie: Elly Hummel
Beroep: eigenaar van kruidenkwekerij Kleine Meeden
Getrouwd met: Rien, moeder van Erik Jan en Nieke, oma van Olav.
Opleiding: peuterspeelzaal-juf
Inspirerend: ‘Onze kinderen, die geweldig kunnen koken en dan het liefst met kruiden van de kwekerij.’
Droom: ‘Dat ik dit over twintig of dertig jaar nog steeds kan doen.’

‘Wat is het hier klein!’ merken bezoekers van mijn kruidentuin steevast op. ‘Wacht maar,’ zeg ik dan, ‘straks spreken we elkaar weer.’ Na anderhalf uur ben ik nog niet uitgepraat over alles wat ik in de kruidentuin heb staan.

Als kind hield ik al van tuinieren in de moestuin van mijn ouders. Nog steeds: ik ben nogal druk, maar in de tuin kom ik tot rust. Op mijn twaalfde kreeg ik van mijn oma mijn eerste kruidenboek. Ik heb het nog. Toen is mijn liefde voor kruiden ontstaan. Kruiden zijn mooi, ze zijn eetbaar en je kunt er van alles mee. Er zijn ook zoveel prachtige verhalen aan verbonden. Ik kan er niet genoeg van weten. Zes jaar geleden hebben mijn man en ik van de paardenbak bij ons huis een kruidentuin gemaakt. Al gauw kwamen mensen kruiden bij me halen. Daarna zette ik kistjes met kruiden bij de weg, vervolgens vroeg een tuincentrum in de buurt of ik kruiden kon leveren. Het werd steeds drukker. En toen had ik ineens een kwekerij met 120 soorten kruiden.

Ik heb me gespecialiseerd in munt: inmiddels heb ik 44 verschillende soorten, allemaal met hun eigen uiterlijk, groeiwijze, kleur en smaak. Het is een passie, maar ook wel een beetje een gekte. Als ik ergens een muntplantje zie dat ik nog niet ken, dan gaat het mee. Ik heb net een kweker in Duitsland gevonden die elf soorten heeft die ik niet heb. Die wil ik dan ook! Mijn lievelingssoort is de Hillary’s Sweet Lemon, vernoemd naar Hillary Clinton. In zijn bloeiperiode eind juli, begin augustus is dat ook de lievelingsplant van het Kleine Vosje, een vlindersoort. We hebben een keer veertig vlinders op één struik geteld.

’s Winters knip ik alles kort en gaat de tuin in ruste. Eind januari begin ik de eerste dingen voor de tuin in te zaaien, eerst in de kas, daarna gaan ze naar buiten. ’s Zomers staat de tuin in volle bloei en heeft hij veel zorg nodig. Je moet opletten dat kruiden niet uitdrogen, dus water geven is iedere dag een must en als het warm is, moet het zelfs twee keer per dag. Dat kost veel tijd. Op vakantie kan ik dus niet. Maar je zou kunnen zeggen dat het hier mede dankzij de kruidentuin altijd vakantie is. Een oase tussen de weilanden. In de kruidentuin vinden veel bijzondere dieren beschutting: vlinders, bijen en libellen. Het is ’s zomers een gezoem van jewelste.

De kruidenkwekerij trekt veel bezoekers, maar uitbreiden wil ik niet. Ik wil het zelf kunnen blijven doen. Het is voor mij toch vooral een liefhebberij. Ik word iedere ochtend blij wakker: ha, ik mag weer! Als de kwekerij groter wordt, ben ik bang dat dat gevoel verdwijnt. Dan gaat het ‘moeten’ overheersen en dat wil ik niet. Ik wil het woordje ‘moeten’ nooit aan de kruidentuin hoeven verbinden.’

kruiden

Lees het verhaal van Elma (links) en Sijmen & Sissie verder in Home&Garden 8!

Fotografie: Tjitske van Leeuwen. Visagie: Sjardé Kirioma. Styling: Mirjam Roskamp. Tekst: Liddie Austin

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee