Muntblad in de thee en van tijm tot marjolein in het eten. Van verse kruiden krijg je nooit genoeg. Kweek ze zelf in de tuin of in potten op het terras en in de vensterbank.
Door groot en kleine blad van kruidenplanten te combineren is een kruidentuin net zo aantrekkelijk als een bloemenborder. En voor een deel – denk aan lavendel, echte soeplaurier, tijm, salie en rozemarijn – nog wintergroen ook. Spit het stuk grond goed door, zodat het regenwater kan wegzakken. Zet de planten in speciale kruidenpotgrond en geef ze bijpassende organische mest. Veel wintergroene kruiden houden van kalkrijke grond.
Eenjarige kruidenplanten laten zich goed combineren in een grote pot of bak. Let eens op bladkleur als ze je bij elkaar zet. Purperbladige salie is mooi met donkere venkel, peterselie en roodbladige basilicum. Aan het eind van de zomer, als planten kaal geplukt zijn, leeg je de pot en begint volgend jaar opnieuw.
4 tips voor de kitchengarden
Kruiden oppotten doe je zo
Munt en citroenmelisse staan graag in de schaduw. Het zijn woekerende kruiden. Plant ze daarom in een mand of bak, en blijf knippen. Soms krijgt munt last van meeldauw, dan hangt er een witte waas over het blad. Knip alles weg en al na een paar weken kun je opnieuw oogsten. Extra mooi erbij in de schaduwkruidenhoek: gipskruid in een grote pot.
Groenblijvende struik met sterk geurende blaadjes. Zet zo zonnig en beschut mogelijk, en niet te nat. Rozemarijn groeit hard en is goed te snoeien. Oudere planten verhouten snel en worden kaal onderin. Vaak knippen voorkomt dat. Gooi het snoeisel niet weg, hang de takjes te drogen en gebruik de naalden in soep en sauzen.
Gewone salie heeft grijsgroen, fluwelig blad en violetblauwe bloemen. De verse of gedroogde blaadjes hebben een krachtig, houtachtig aroma. Geliefd in de Italiaanse keuken. Salie houdt van volle zon en doorlatende grond. De plant kan zelfs als haagje worden gekweekt.
Tijdens een warme zomer en op een beschutte plek in de volle zon wordt de smaak van marjolein het beste. Pluk de blaadjes en gebruik ze vers. Zaai marjolein elke jaar weer opnieuw. In een tuinkas kun je deze tweejarige laten overwinteren, waardoor je het hele jaar vers blad plukt.
Bij bieslook zit de uiensmaak in de steel. Zodra de bloemen verschijnen, loopt de smaak achteruit. Knip de bloemen weg. Knip ook geregeld stelen tot net boven de grond weg. Hoe meer je knipt, hoe meer nieuwe scheuten zullen opkomen. Bieslook kan jaren oud worden. Scheur een oude pol in het voorjaar. Snipper bieslook rauw door salades of over brood.
Ook oregano houdt van zon en droogte. Zorg voor een goede afwatering. Op een warme plek is oregano een blijvertje en zaait hij zich makkelijk uit. Geef oregano geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad. Pluk het blad van de steeltjes, eet het rauw in salades of kook de blaadjes mee in sauzen of gerechten.
De frisgroene, fijne blaadjes van dit winterharde kruid hebben een subtiele anijssmaak. Lekker bij vis of in een zomersalade. De plant is erg mooi in combinatie met andere hoog groeiende kruiden, zoals lavas en engelwortel. Venkel houdt van vruchtbare, goed doorlatende grond op een zonnige plek. De plant zaait zichzelf uit.
Kruidenzaden koop je o.a. bij Zadenkopenonline, Tuinplant en Bol.com (jazeker, ook dat verkopen ze daar :-) ).
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee