zelf kruiden drogen | Home&Garden
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kruiden drogen
Moestuin

Zelf kruiden drogen

kruiden drogen

De zomer is dé periode om een wintervoorraad kruiden aan te leggen en te drogen, zodat je in de het koudste seizoen elke dag kunt genieten van zomerse geuren en smaken. In thee, bad en eten.

Droog kruidenplanten met stevig blad aan de open lucht. Knip de jonge toppen (die zijn het smakelijkst) en bundel ze tot handzame bosjes. Knoop ze met tuintouw aan een stok. Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht). Zorg voor voldoende ventilatie. Beste droogplek: onder een veranda, terrasoverkapping of in de schuur.

Tip: spoel het blad niet af voor het drogen, dan verliest het veel smaak.

Kruidenplanten met zacht of heel klein blad hebben bescherming nodig tijdens het drogen. Vouw een zakje uit bakpapier of gebruik papieren broodzakjes. Bundel een bosje kruiden, schuif het zakje erover. Knoop het dicht met een stuk tuintouw. Hang ze op hun kop. Houd de onderkant van de zak open voor een goede ventilatie. Droogtijd varieert van vijf dagen tot twee weken.

  • Papier beschermt het blad tegen te veel licht en zorgt voor een tragere droging, precies wat de planten nodig hebben om hun aroma te behouden.
  • Pluk kruiden in de ochtend, als de zon nog niet fel schijnt. Het blad moet droog en gaaf zijn.
  • Zodra de lindeboom (Tilia) bloeit: pluk de bloesem als er drie bloemen aan een trosje open zijn en de rest nog in de knop is. Pluk het complete ‘vlaggetje’ (schutblad) met de bloesem eronder hangend. Leg keukenpapier in een hor of gaasrek, en spreid de bloemen erover uit. De lucht moet boven en onderlangs kunnen waaien. Zet het rek op een droge plaats, uit de zon.
  • Bewaar droge kruiden luchtdicht in een blik of weckpot. Liefst in het donker.
  • Gedroogde kruiden houden zeker een half jaar hun smaak, hierna neemt de kracht af en is het tijd voor een nieuwe oogst.
  • Verheug je nu alvast: een vergiet vol lindebloesem is genoeg voor een ontspannend bad.
  • Gedroogde lindebloesem is ook heerlijk als thee. Een theelepel per kop is voldoende. Laat 3 tot 5 minuten trekken.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee