Welk soort hout wil jij in je tuin gebruiken? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
hout
Tuin

Welk soort hout wil jij in je tuin gebruiken?

Het mooie weer is weer in aantocht en dat betekent dat we de komende maanden weer lekker van het zonnetje kunnen genieten. Is je tuin klaar voor lange zomeravonden in het gezelschap van je vrienden? Mocht je nog wat klusjes moeten doen in de tuin, dan geven wij je graag wat tips over welk hout je kunt gebruiken voor die ene schutting die nog geplaatst moet worden. Gebruik je namelijk het juiste hout, dan weet je zeker dat je lang plezier zult hebben van je schutting. Is je budget niet heel ruim? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden om voor weinig geld een strak resultaat neer te zetten.

Wat zijn de veelvoorkomende problemen met schuttingen?

Wanneer je een schutting wilt bouwen, heb je het juiste tuinhout nodig. Een schutting wordt namelijk blootgesteld aan alle weersinvloeden en daardoor kun je in de problemen komen. Ongeschikt hout neemt vocht in zich op en begint te rotten. Raast er vervolgens eens een herfststorm over het land, dan is de kans groot dat je schutting zal breken. Je kunt dit voorkomen door voor het juiste tuinhout te kiezen. Het beste is hardhout omdat dit tenminste vijftien jaar mee kan gaan. Is je budget wat lager, dan is geïmpregneerd hout een goede keus. Dit hout is bewerkt waardoor het veel langer mee zal gaan dan onbehandeld hout.

Hoe bouw je een goede schutting op?

Het punt waar schuttingen de grond raken, is het meest kwetsbare deel. Hier kunnen vochtproblemen ontstaan en uiteindelijk kan het hout gaan rotten. Ga je daarom een schutting maken, zorg dan dat je met sterke palen werkt. Stort deze in beton om zeker te zijn dat ze goed verankerd in de grond staan. De rest van de schutting is minder kwetsbaar dus hiervoor kun je het hout gebruiken dat je mooi vindt. Wil je voor een natuurlijke uitstraling gaan met een rauw randje? Kies dan voor schaaldelen. Dit zijn heel ruwe planken met nog delen van de schors eraan. Dat geeft een heel mooi effect in je tuin.

Vergeet de ornamenten niet

Als je schutting eenmaal staat, is het belangrijk om deze ook zo lang mogelijk in goede staat te houden. Je kunt het hout behandelen met een beits, of met verf. Vergeet de palen niet af te dekken met ornamenten. Dit zijn zinken kapjes die je op de palen kunt doen. Daardoor zijn de palen beschermd tegen regenwater en kunnen zij dus nog langer mee gaan. Wil je weten hoe jij de perfecte schutting kunt maken en behouden, informeer dan eens bij je leverancier naar de mogelijkheden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee