Zoveel leuke tuinstoelen! Welke moet je kiezen? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinstoelen
Styling

Zoveel leuke tuinstoelen! Welke moet je kiezen?

Toe aan een nieuwe leuke set tuinstoelen? De keuze is reuze! Ook dit jaar zijn er weer zoveel leuke opties te vinden!

Kun je nu al niet kiezen? Geen nood! Wij zijn hier om je te helpen precies dié set tuinstoelen te vinden, die het beste bij jouw huis, smaak en levensstijl passen. We hebben een vragenlijstje voor je samengesteld die je kunt aflopen bij het bepalen van de beste tuinstoel voor jou!

Vraag 1: Waar in Nederland of België woon je precies?

Woon je ergens aan de kust? Dan heb je vaker te maken met wat hardere wind. In dat geval zijn aluminium stoelen niet de beste keuze. Niet alleen vallen deze vanwege hun lichte gewicht veel makkelijker om, ook is de zeelucht niet de meest ideale omgeving voor aluminium. Aluminium gedijt het best wanneer er niet teveel vocht in de lucht hangt.

Vraag 2: Hoeveel buitenruimte heb je en in welke vorm is het?

Heb je een langwerpig smal balkon, of heb je een brede vierkante patio? Meet alles eens precies op en bekijk dan wat de exacte maten zijn van een aantal tuinstoelen die je mooi vindt. Zou het wel echt zo goed passen op je balkon of patio als je nu denkt? Vaak vallen dingen toch net iets groter of juist kleiner uit dan je van tevoren had verwacht. Door met een meetlat aan de slag te gaan voordat je de winkel inloopt of een online bestelling doet, kom je uiteindelijk uit bij een tuininterieur die het best bij jouw beschikbare ruimte past. Extra tip: Probeer bij elke stoel die je in gedachten plaatst op je balkon of patio, altijd een extra ruimte eromheen te reserveren aan loopruimte. Op die manier weet je zeker dat je tuinstoelen uiteindelijk niet te groot blijken uit te vallen.

Vraag 3: Waar in je buitenruimte wil jij je tuinstoelen plaatsen?

Bij de bepaling van het materiaal van je tuinstoelen is het ook belangrijk te weten waar ze uiteindelijk zullen komen te staan. Staan ze in het midden van de tuin waar ze volledig vatbaar zijn voor alle weersinvloeden? Of staan ze juist overdekt onder een afdakje in het hoekje van de tuin? Ga je je tuinstoelen neerzetten op een zachte ondergrond, zoals gras of zand? Of zullen ze juist op een harde stabiele ondergrond staan, zoals een stenen terrasvloer? Dit soort vragen helpen je om betere keuzes te maken wat betreft het soort materiaal en de mate van stabiliteit die jij zoekt in je tuinstoelen. Hoe robuuster de tuinstoel, hoe beter het tegen sterk veranderende weersomstandigheden kan en hoe stabieler het staat op de grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie stevige houten tuinstoel.

Ga je inderdaad voor die prachtige robuuste houten look in je tuin, bekijk dan wel van tevoren nog snel even van welk type houtsoort jouw tuinstoelen precies gemaakt zijn. Zijn jouw tuinstoelen van  zachte houtsoorten gemaakt, zoals bijvoorbeeld pijnboomhout, zet deze dan niet neer op een vochtige en grassige ondergrond. Het vocht van de grond kan ervoor zorgen dat het hout van de pijnboomstoel uiteindelijk begint te rotten. Plaats je dit soort stoelen echter in een meer beschermde omgeving, dan komen ze volledig tot hun recht in al hun schoonheid!

Tuinstoel kiezen

Vraag 4: Hoeveel zorg ben je bereid te besteden aan je tuinstoelen?

Sommige tuinstoelen vragen meer van je aandacht, dan andere tuinstoelen. Kies je bijvoorbeeld voor plastic of aluminium tuinstoelen, dan hoef je er na aankoop praktisch niet meer naar om te kijken als het gaat om de verzorging ervan. Tuinstoelen die zijn gemaakt van meer natuurlijke materialen vragen meestal wel wat meer van je aandacht. Zo zul je je houten stoelen eens in de zoveel tijd moeten borstelen en reinigen. Het reinigen van dit soort type stoelen kun je het beste doen met een zachte borstel en een sopje van vloeibare zeep of tuinmeubelreiniger. Gebruik in ieder geval geen hogedrukspuit hiervoor, omdat je hiermee de natuurlijke beschermlaag van het hout kunt beschadigen. Vervolgens dienen dit soort meubelen ook nog ééns in de zoveel tijd (afhankelijk van het houtsoort) te worden ingewreven met een tuinmeubelolie. Tip! Tuinmeubelen met het FSC-keurmerk zijn gegarandeerd gemaakt van hout uit bossen die met beleid worden beheerd, kijk hier dus altijd naar uit bij het uitzoeken van je houten tuinstoelen. Overweeg ook om eventueel parasols te plaatsen tegen de felle hete zon als je graag je houten tuinstoelen zo lang mogelijk mooi wilt blijven houden.

Vraag 5: Hoe kun je je tuinstoelen zo goed mogelijk passend krijgen in de rest van je tuininterieur?

Soms zie je een paar leuke tuinstoelen staan die naar jouw idee niet helemaal passen bij de rest van je tuininterieur. Hier kun je vaak handig op inspelen door gebruik te maken van leuke kleine kussentjes in kleuren die naadloos opgaan in hoe je tuin er voor de rest uitziet. Op deze manier heb je tuinstoelen die eerst niet helemaal leken te passen, omgetoverd tot ware fashion-statements binnen het totale geheel.

Zorg wel dat het kussens zijn die gemakkelijk onder alle weersomstandigheden in de tuin kunnen blijven liggen. Al blijft het natuurlijk wel altijd raadzaam om ze toch even binnen te halen op het moment dat het slecht weer is of als de koude maanden er weer aan komen.

Heb je geen zin om extra moeite te doen om een paar tuinstoelen van een geheel andere stijl passend te krijgen binnen je tuininterieur? Dan kun je ook kiezen om voor wicker tuinstoelen te gaan. Dit soort tuinstoelen kun je met gemak binnen bijna elk type tuininterieur plaatsen zonder dat ze uit de toon vallen. In plaats daarvan worden ze vaak juist als een verrijking van het geheel gezien.

We wensen je veel plezier met het uitzoeken van jouw nieuwe tuinstoelen!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee