Als je de ruimte hebt in je tuin, is het heel leuk om een tuinhuisje te plaatsen. Je kan het gebruiken als opslag, kas en uiteraard kan je er lekker binnen en buiten zitten. Tuinhuisjes zijn tegenwoordig kant en klaar te koop, maar je kan ze ook zelf maken. Helemaal aangepast aan de maten van je tuin en je eigen smaak.
Eén van de belangrijkste beslissingen die je moet maken, is welke houtsoort je kiest voor je tuinhuisje. Er kunnen een aantal soorten hout worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan vurenhout, grenenhout, larikshout, Douglashout, Red Cedarhout of eikenhout. Wij gaan wat dieper in op twee veel gebruikte houtsoorten.
Vurenhout (ook wel vuren genoemd) wordt (net als grenen) vaak gebruikt in de bouw vanwege de eenvoudigheid van het bewerken ervan.
Het is in de bouw de meest gebruikte houtsoort in Nederland en België. Ook voor het bouwen van tuinhuizen wordt het vaak gebruikt. Vurenhout heeft een lichte witgele kleur. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na langdurig blootstellen aan lucht en licht wordt het geelbruin.
De prijs is lager vergeleken met andere houtsoorten, maar desondanks oogt het wel strak. Vurenhout uit Noord-Europa is sterk. Doordat de landen daar kouder zijn, groeit de boom (de fijnspar / Picea abies) niet zo snel. Hierdoor liggen de jaarringen dichter bij elkaar. Dat maakt dat het hout beter is van kwaliteit.
Onbewerkt laten, is een optie, maar als je het verft of beitst gaat deze houtsoort lang mee. Zorg wel dat je het vurenhout dan eerst impregneert. Onbewerkt is vurenhout wel redelijk gevoelig voor aantasting door houtrot.
Vurenhout is zowel te gebruiken voor de planken als voor de balken van de fundering en het skelet van je tuinhuis. Vuren balken zijn hiervoor goed te gebruiken.
Eikenhout is een hardhout (in tegenstelling tot vurenhout). Het is één van de hardhoutsoorten die het meest wordt toegepast in Nederland. Dit hout is ook te vinden in de Nederlandse bossen. Eikenhout is een sterk en vrij hard materiaal, echter is het vrij makkelijk te bewerken en af te werken.
Eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Na bewerken, kan het hout nog verkleuren. Onder andere de gebruikte lak beïnvloed de kleur van eikenhout. Het meest opvallende aan eikenhout zijn de vlamvormige kringen die te zien zijn zodra er planken worden gemaakt van het hout.
De kwaliteit en structuur zijn afhankelijk van de groeicondities (en dus groeilocatie) en verschillen veel van de ene tot de andere eikenhoutsoort. Zo heb je eiken die langzaam en gelijkmatig groeien waarbij het hout zacht is en gemakkelijk te bewerken. Maar je hebt ook eiken met taaier en harder hout (in Polen bijvoorbeeld). Frans eiken is harder en donkerder van kleur. Nederlands eiken is meestal sterker, harder, zwaarder en grover dan eiken die geïmporteerd worden.
Metalen die in contact komen met eiken zullen snel corroderen.
Van eikenhout kunnen zowel meubels worden gemaakt als bijvoorbeeld beelden, deuren, parket, kozijnen en trappen. Schepen en sluisdeuren werden vroeger ook van eikenhout gemaakt. Maar je kan het dus ook gebruiken voor tuinhuisjes. Eikenhout voor de planken en eiken balken voor de fundering, de vloer en het skelet van je tuinhuis. Het is duurzamer en oogt luxer dan andere houtsoorten.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee
interessant, bedankt!