Onderhoud van tuinhuisjes: wat je moet weten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinhuis
Tuin

Onderhoud van tuinhuisjes: wat je moet weten

Overweeg jij om een tuinhuis aan te schaffen en wil jij weten hoe je deze kunt onderhouden? Er zijn verschillende manieren om jouw verblijf te reinigen. Waar je op moet letten, hangt vooral af van het materiaal waarvan het tuinhuis is gemaakt. In dit artikel leggen we uit hoe je metalen en houten tuinhuisjes kunt onderhouden en waar je op moet letten.

Reinigen van metalen tuinhuisjes

Dankzij het gladde oppervlak van metalen tuinhuisjes krijgt vuil nauwelijks kans om zich aan het dak te hechten. Daardoor hoef je het zelden schoon te maken! Je kunt het tuinhuis grondig reinigen met een tuinslang en een spons, waarbij je begint bij het dak. Bij het schoonmaken met een hogedrukspuit is echter voorzichtigheid geboden. Zorg er daarom voor dat de reinigingskracht op het te reinigen tuinhuisje is afgesteld. Door een verkeerde aanpak kunnen onderdelen van jouw tuinhuis beschadigd raken, zoals het verfoppervlak.

Onderhouden van houten tuinhuisjes

Het onderhoud van tuinhuizen is extra belangrijk voor houten tuinhuisjes. Het natuurlijke materiaal kan worden aangetast door het zonlicht en weersinvloeden, maar ook door houtrot, insecten en schimmel. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om het tuinhuis te behandelen met olie, beits of verf. Door deze bescherming zal jouw tuinhuisje langer meegaan en er na vele jaren nog goed uitzien.

Schilderwerk verzorgen

Als je het tuinhuis zo lang mogelijk mooi wilt houden, zal je het regelmatig moeten onderhouden door het houtwerk te schilderen. Hoe vaak je dit moet doen, is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en de staat van het tuinhuis. Zo zijn er eigenaren van tuinhuisjes die willen dat het tuinhuis er als nieuw uitziet, terwijl anderen willen dat het huis een authentieke uitstraling heeft. Belangrijk is dat je het tuinhuisje voor iedere schilderbeurt grondig schoonmaakt. Wanneer het droog is, moet het eerst worden opgeschuurd. Zo kan de nieuwe verflaag zich goed aan het hout hechten!

Tuinhuis impregneren

Wist je dat het verstandig is om het tuinhuis te impregneren? Dit kan eenvoudig met een kwast of een roller en verlengt de levensduur van het tuinhuisje, want door deze behandeling gaat het hout drie tot vijf keer langer mee dan onbehandeld hout! Vergeet hierbij niet om de messing en groef van de onderdelen onder handen te nemen, want hier kun je na het monteren niet meer bij. Daarnaast is het aan te raden om jouw geïmpregneerde tuinhuis binnen één jaar te behandelen met vochtregulerende beits voor een nog langere levensduur.

Nu weet je hoe je jouw tuinhuisje moet reinigen en onderhouden, zodat je er nog lang plezier van zult hebben!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee