Weg met de motten in huis! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Motten in kleding
Huis

Weg met de motten in huis!

Motten zijn een ongedierte soort die je liever niet in huis hebt. Deze beestjes kunnen namelijk veel schade aanrichten. Van kapotte kleding tot bedorven en aangevreten levensmiddelen. De verschillende soorten motten die in Nederland voorkomen richten allemaal op hun eigen manier schade aan. Om welke mottensoort het ook gaat: je bent de beestjes liever kwijt dan rijk. Heb je motten in huis ontdekt? Bestrijd deze dan direct en voorkom zo verdere schade.

Verschillende soorten motten

De meest bekende mottensoort in Nederland is de klerenmot. Deze mot bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, in kledingkasten. Dit heeft alles te maken met de voeding die de klerenmot hier kan vinden. Een klerenmot leeft namelijk van organische materialen. Van katoen, linnen en wol tot leer en bont. Het zijn allemaal materialen waar een jonge klerenmot zich graag aan tegoed doet. Naast de klerenmot komt in Nederland ook de fruitmot en de meelmot voor. Deze laatstgenoemde wordt ook wel de voorraadmot genoemd. Deze naam krijgt hij omdat deze mottensoort zich voornamelijk in voorraadkasten schuilhoudt. Welke mottensoort je ook in huis hebt, motten bestrijden is altijd verstandig. Je wilt immers voorkomen dat deze beestjes (verdere) schade kunnen aanrichten.

Zo ontstaat een mottenplaag

Het aantreffen van kapotte kleding ten gevolge van een mottenplaag is een onaangename verrassing. Want waar komen die gaten plotseling vandaan? En hoe kan het dat er zich in jouw kast ineens motten schuilhouden? Motten komen vaak onopgemerkt jouw woning binnen. Heb je jouw raam regelmatig openstaan zonder een hor ervoor? Dan is de kans aanwezig dat er een mot jouw woning invliegt zonder dat je er erg in hebt. Deze mot zal vervolgens eitjes leggen in jouw kledingkast waarna een mottenplaag nabij is. Ook als je de was buiten te drogen hangt, kun je onopgemerkt motten in huis halen.

Mottenoverlast zelf voorkomen

Een mottenplaag begint bij een volwassen mot die eitjes legt. De larven die uit deze eitjes komen, doen zich tegoed aan kleding of voedsel. Het zijn dus de larven van de mot en niet de volwassen mot die schade aanrichten. De volwassen mot richt natuurlijk wel indirect schade aan door eitjes te leggen. Als je een volwassen mot aantreft in huis is het daarom wel belangrijk deze te doden of weg te jagen. Zo voorkom je dat de volwassen mot eitjes kan gaan leggen in jouw woning. Heeft de mot toch eitjes weten te leggen? Was de kleding dan op een hoge temperatuur. Wil je zeker weten dat echt alle (jonge) motten weg zijn? Schakel dan een professionele mottenbestrijder in.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee